KÕIK UUDISED

10 küsimust toiduprofile: Karoliina Jaakkola

2025. aasta 3. Märts #10küsimust #koostöö #inspiratsioon #toode 

Karoliina Jaakkola on andekas soomlanna, kes on oma üsna noore ea kohta juba palju teha jõudnud. Tema karjäär sektoris algas köögi- ja baariabilisena, et tuttavaks saada mõlema poole tegemistega. Mõnda aega elas ja töötas ta Uus-Meremaal ning sealt naastes keskendus rohkem fine dining elamuste pakkumisele. Tänaseks on ta jõudnud Eestisse ning loob hetkel imelisi kõrgelt tunnustatud maitseid SOO restoranis Maidla Nature Resortis.

Ta väärtustab kõrgelt jätkusuutlikkust nii valminud roogade kui ka töökeskkonna eest hoolitsemise osas. Tänu uudishimule on ta muu hulgas jõudnud ka Soome Rahvustelevisiooni ekraanile saatesarjas Snackmasters Suomi, kus ta oli üks kahest peategelasest. Karoliina tegemistega saab end kursis hoida Instagrami vahendusel. 

Kuidas selle tööni jõudsid?

Mul ei ole olnud alati plaani kokaks saada. Ma mängisin tegelikult hoopis profitasemel jäähokit, aga sain kahjuks päris raske vigastuse ja pidin seega uue plaani välja mõtlema. Minu suguvõsas on juba ees mõned kokad ning kuna mulle kätega tööd teha meeldib, siis tundus toitlustuse suuna uurimine loogiline valik. Õnneks selgus, et see oli õige otsus.

Mida pead erialaselt oma suurimaks saavutuseks?

Otseselt sellist üht ja ainsat silmapaistvat saavutust ei oskagi kohe välja tuua. Ma tunnen, et mu kõige suurem ja väärtuslikum saavutus seni on kõik need teadmised ja vastupidavus, mis ma erinevates köökides töötades saanud olen. Ma olen veel pigem noor, aga väga õnnelik, et mul nende väheste aastate jooksul juba nii palju oskuseid ja kogemusi kogunenud on.

Iseloomusta iseennast paari lausega.

Kindlasti olen ma kirglik, loominguline ja üpris kangekaelne. Nagu paljudele teistele kokkadelegi, meeldib mulle tegeleda probleemide lahendamisega. Võin väsimatult teha tööd mõne kinnisideega, mis parasjagu taldrikule jõuda võiks. Vabal ajal õpin toiduteaduse taustaks füüsikat ja keemiat, et oma loomingut veelgi edasi arendada, seega ilmselt võib mind pidada väikestviisi nohikuks.

Mis sulle oma töö juures kõige rohkem meeldib?

Kindlasti see, et mul on oma töös ja köögis loominguline vabadus ning fakt, et saan tihti ise valida, millistes projektides osaleda soovin.  

Kust leiad inspiratsiooni?

Igalt poolt – kõik, mida ma elu jooksul näinud, maitsnud ja kohanud olen. Vahel inspireerivad mind vanad ja tuttavad asjad, näiteks mälestused lapsepõlvest. Vahel õpin asju reisides või avastan uusi maitseid teiste imeliste kokkade roogasid kogedes. Vabalt võib ka olla, et ma jalutan Gemossi riiulite vahel ja näen midagi ägedat, millega lihtsalt pean köögis midagi uut katsetama.
Inspiratsioon on kõikjal! Minus on säilinud palju lapselikku avastamisrõõmu ja see hoiab mind väga loomulikult viisil motiveeritu ja inspireerununa.

Milline on sinu lemmikrestoran Eestis ja miks?

Kohe tuleb meelde üks koht, mida külastan muudest restoranidest oluliselt sagedamini – selleks on Tallinnas asuv Kurze. Armastan nende sooja ja külalislahket õhkkonda ja loomulikult ülimaitsvat Dagestani kööki!

Mis seostub sinu peas sõnaga “Gemoss”?

Kvaliteetne varustus proffidele. Mul on vahel päris hullumeelsed mõtted ja Gemoss on ainus koht Eestis, kus nende täide viimiseks spetsiaalsed tööriistad leian.

Mis on sinu lemmiktoode või lemmikbränd Gemossi valikust?

Kõige rohkem kasutan kindlasti Hendi, Sage/Polyscience ja Fama brändide valikut Molekulaargastronoomia poolelt kasutan palju ka Sosa tooteid ning oma hullumeelsete ja lõbusate ideede viimistlemiseks valin peaaegu iga roa puhul mõne Silikomarti vormi.
Võin julgelt öelda, et Gemossist pärit tooteid mu köögiriiulitel jätkub.  

Miks just need ja kuidas sa neid kasutad? Jaga palun mõni retsept või kasutamise nipp.

Ma olen suur külmsuitsutamise fänn ja seega on suitsupüstol mu kollektsiooni osa. Mulle meeldib seda eriti kasutada erinevate kalamarjade ja teiste õrnade toorainete juures. Hetkel on mu uus väikestviisi kinnisidee vorsti ja pasteedi valmistamine ja selleks, et saaksin nende valmistamise hullumeelse ajastuga pihta hakata, on mu soovinimekirja alguses hetkel Fama hakklihamasin ja Hendi vorstitäitja.
Sosa valikust kasutan kõige rohkem ilmselt puuviljapektiini, mida kasutan paljude glasuuride ja marmelaadide juures. Ja nagu juba mainitud, siis Silikomarti tooted on igapäevatöö lahutamatuks osaks – vähemalt üks menüü komponent on tavaliselt Silikomarti abil kuju saanud ja Gemossis käies jalutan alati vormide juurest läbi.

Mida sooviksid Gemossi valikust veel leida? Ehk on mõni selline asi, mida Eestis kuskil ei müüda, aga sooviksid osta?

Üks asi, mida olen ammu soovinud Eestist leida, on Chiba Kogyosyo ja eriti nende Peel S Jaapani mandoliin. Ma tean, et see on väga spetsiifiline tööriist, aga eks mul ongi ka eriti spetsiifilised soovid ja vajadused 😊 Neil on eriti kõrge kvaliteediga lõikurid ja väga hea lihtsalt kasutatav disain. Aeg on köögis üks olulisemaid väärtusi ning kui saab keerulised tööetapid natukene lihtsamaks ja kiiremaks muuta, siis see annab võimaluse rohkem erinevatele hullustele keskenduda.


Sarnased retseptid