KÕIK UUDISED

Avastame tahini võlusid

2024. aasta 5. Jaanuar #retsept #toitumine #toode 

Gemossi lettidel on uudistootena saadaval tahini. See Lähis-Idast pärit pasta, mida valmistatakse jahvatatud seesamiseemnetest on oma erilise maitse ja siidise tekstuuriga sobiv paljude magusate ja soolaste roogade valmistamiseks.

Tahini päritolu ulatub tuhandete aastate taha ning traditsiooniliselt kasutatakse seda näiteks hummuses ning tahinikastme valmistamiseks. Tänapäeval on tahini levinud üle maailma ning leidnud kasutust paljudes retseptides traditsioonilistest moodsate ning soolasest magusateni.

Tahini tervislikud omadused

Tahinis on rohkelt tervislikke rasvu, valke, kiudaineid ja olulisi mineraale nagu raud, magneesium ja kaltsium. Samuti sisaldab see antioksüdante ja B-vitamiine. Tahini lisamisel toitudesse võib olla mitmeid tervisekasusid, sealhulgas südame tervise toetamine, luude tugevdamine ja seedimise parandamine. Mõistagi peab meeles pidama, et tegemist on kõrge kalorsusega toorainega (100 grammis tahinis on 627 kcal ja 55 grammi rasva), seega nagu iga muu toorainega - tervislikkuse võti peitub mõõduses.

Jagame täna kaht läbiproovitud retsepti tahini kasutamiseks

Vegan šokolaadi-tahinikreem

KOOSTISOSAD
1 pakk siidist tofut
200 g tumedat šokolaadi
120 g tahinit
50 g tuhksuhkrut
30 g kakaod
Näpuotsatäis soola

Seesamikrõps
120 g seesamiseemneid
30 g suhkrut
3 spl vahtrasiirupit
1 spl vett
1 tl vaniljeekstrakti
0.5 tl soola
0.25 tl söögisoodat

VALMISTAMINE

  1. Aseta tofu kaussi ning mikserda ühtlaselt siidiseks
  2. Sulata šokolaad ja tahini veevannil. Lisa kaussi tofu ning jätka kuumutamist pidevalt segades kuni segu on ühtlane.
  3. Lisa tuhksuhkur, kakao ja sool. Mikserda tugeval kiirusel veel 2-3 minutit kuni kreem on ühtlane.
  4. Vala kreem väikestesse kaussidesse ning tõsta vähemalt 15 minutit külmkappi tarduma.
  5. Serveeri kas marjade, granaatõunaseemnete ja/või seesamikrõpsuga.

SEESAMIKRÕPS

  1. Kata ahjuplaat küpsetuspaberi või silikoonmatiga.
  2. Kuumuta väikeses potis suhkur, vahtrasiirup ja vesi ning sega kuni suhkur on sulanud.
  3. Lisa potti seesamiseemned ning jätka kuumutamist aeg-ajalt segades kuni suhkur hakkab karamelliseeruma ning muutub kaunilt kuldseks. Selleks kulub umbes 15 minutit, aga usalda oma sisetunnet.
  4. Tõsta pott pliidilt ning sega sisse vaniljeekstrakt, sool ja söögisooda. Vala segu koheselt ettevalmistatud pannile ning laota spaatli abil laiali. Jahuta täielikult ning seejärel murra suupärasteks tükkideks.  

Tahinikastmega vikerkaaresalat

KOOSTISOSAD

1 pikk kurk
1 suurem või 2 väiksemat porgandit
1 paprika
200 g punast kapsast
1 väike punane sibul
1 dl hakitud värskeid ürte - hästi sobivad näiteks koriander, piparmünt ja till
2 spl oliiviõli
2 spl tahinit
1 suure sidruni mahl
2 purustatud küüslauguküünt
Maitse järgi soola ja pipart

VALMISTAMINE

  1. Lõika köögiviljad peenikesteks ribadeks.
  2. Sega omavahel kastmeks oliiviõli, tahini, sidrunimahl ja küüslauk, maitsesta soola ja pipraga.
  3. Vala kaste köögiviljadele ja sega õrnalt.
  4. Puista peale hakitud ürdid.
  5. Salat on valmis kohe söömiseks, aga võid selle ka varem valmistada ning näiteks järgmisel päeval lõunaks nautida.

Sarnased retseptid