KÕIK UUDISED

Gluteenivaba toitumine – miks ja kellele?

2023. aasta 13. Juuli #teraviljad #inspiratsioon #jahu #toode 

Gluteenivaba dieet on viimasel ajal muutunud üha populaarsemaks ning paljud inimesed otsivad gluteenivabasid alternatiive tavalisele leivale, saiale ja pastale. Põhjuseid võib olla mitu – terviseprobleemid, nagu tsöliaakia või gluteenitalumatus või siis lihtsalt soov tervislikumalt toituda. Olgu öeldud, et teaduslikult ei ole tõestatud, et gluteeni vältimine tervete inimeste jaoks vajalik on, kuid igal juhul tasub oma toidulauale leida alternatiive mitmekesisemaks toitumiseks ning enda seeläbi paremini tundmiseks.

Mis on gluteen ja miks see võib mõjutada tervist?

Gluteen on teraviljades leiduv valk, mis annab toidule elastsuse ja kõvaduse. Seda leidub nisu, odra, rukki ja teiste teraviljade koostises. Kuigi enamik inimesi saab gluteeni süües hakkama ilma märkimisväärsete terviseprobleemideta, võib see tekitada probleeme teatud inimestel.

Tsöliaakia on autoimmuunhaigus, mille korral gluteen kahjustab peensoole limaskesta ning takistab toitainete imendumist. Selle tulemusena võib tekkida seedehäireid, nagu kõhulahtisus, kõhuvalu, väsimus ja kaalulangus. Lisaks tsöliaakiale võivad mõned inimesed taluda gluteeni halvasti või olla gluteenitundlikud, mis võib põhjustada sarnaseid sümptomeid.

Kinoa valge bio

Amarant bio

Hirss bio

Gluteenivaba dieedi eelised

  1. Seedetrakti tervis: Gluteenivaba dieet võib aidata leevendada seedetrakti probleeme, nagu kõhulahtisus, kõhukinnisus ja gaasid. Sellest võib olla kasu ka inimestele, kellel on ärritatud soole sündroom.
  2. Energia tasakaal: Mõned inimesed tunnevad, et gluteeni tarbimine muudab nad väsinuks või uimaseks. Gluteeni välistamine võib energiataset paraneda ning enesetunnet tõsta.
  3. Kaalukontroll: Suur osa kõrge gluteenisisaldusega tooteid (pasta, pagaritooted) on ühtlasi ka kaloririkkad sisaldades rohkelt süsivesikuid. Rohke kiirete süsivesikute tarbimine mõjutab omakorda veresuhkrut ning võib seeläbi isu tõsta. Just sel põhjusel võib gluteeni eemaldamine menüüst aidata kaasa ka kaalulangusele.
  4. Tervislikumad toiduvalikud: Gluteenivaba dieet nõuab teadlikumat toiduvalikute tegemist. See võib julgustada inimesi sööma rohkem puu- ja köögivilju, teravilju nagu riis ja tatar ning tervislikke valgurikkaid toite.

Kikerhernepasta fusilli bio

Tatrapasta penne bio

Punase läätse pasta fusilli bio

Kuidas gluteenivaba toitumisega alustada?

  1. Uuri tootesilte: Õpi lugema toiduainete siltidel olevaid märgiseid ning otsi gluteenivabasid sildistusi. Tänapäeval on saadaval juba palju erinevaid gluteenivabasid jahusid ning ka pastat. Gluteeni võivad sisaldada ka väga ootamatud toiduained, nagu salatikastmed, supid ja isegi liharoad, seega ole tähelepanelik.
  2. Asenda gluteeni sisaldavad teraviljad: Nisu, odra ja rukki asemel vali gluteenivabad teraviljad nagu riis, tatar, kinoa, mais ja palju muud Need pakuvad mitmekesisust sinu toidulaual ning on tervislikud alternatiivid. Just Nature valikus on saadaval ka gluteenivabad kaerahelbed.
  3. Küsi abi: Kui kahtlustad endal tsöliaakiat, siis kindlasti pea nõu arstiga. Kui kavatsed lihtsalt alustada gluteenivaba dieediga, võib olla kasulik konsulteerida toitumisspetsialistiga, kes aitab luua tasakaalustatud toidukava ning tagada, et saad kõik vajalikud toitained.
  4. Kokka ise: Valmista oma toit kodus – nii saad täieliku kontrolli selle üle, mida sööd. Kodused gluteenivabad retseptid võivad olla maitsvad ja tervislikud ning pakkuda sulle suurepärast loomingulist väljundit köögis.

Gluteenivaba toitumine ei ole keeruline, aga vajab kohandusi. Neil, kellel on  gluteenitalumatus või tsöliaakia tuleb ülalolevaid soovitusi tõsiselt võtta. Kui aga soovid lihtsalt katsetada, kuidas gluteenivaba toitumine enesetundele mõjub, siis see ei ole kindlasti midagi ülejõu käivat. Millised on sinu gluteenivabad lemmikud?

Idandatud tatrabatoonid Griksi

Just Nature granolad

Eat Real krõpsud

Bio kinoa- ja riisijook, gluteenivaba

 

Bio mandlijook gluteenivaba

Sojajok kakaoga bio gluteenivaba

Sarnased retseptid