Guteenivaba mandlibiskviit siidise sidrunikreemiga
Meie retseptivõlur ja koolitaja Rita valmistas #meieinimesed raames tõeliselt hõrgu mandlibiskviidi siidise lemon curd-iga. Retsept sai inspiratsiooni elust enesest. Rital on mitmeid sõpru, kel on probleeme gluteeni talumisega. Neile mõeldes lõigi ta selle siidiselt sidrunise lemon curd sidrunikreemiga ja suussulava mandlipõhjaga gluteenivaba tordi. Kui külla tuleb keegi, kellel on ka laktoositalumatus, siis on lihtne asendada tavaline või laktoosivaba võiga ja voilà! tort ongi kohe ka laktoosivaba.
Rita soovitab alustada lemon curd’i tegemisest, sest see tahab seismist. Tordi võib valmis teha eelmisel päeval, aga kaunista alles enne serveerimist.
Kõik, kes torti proovida said kinnitavad üle, et see tõesti oli hõrk ning lemon curd sobib hästi ka lihtsalt lusikaga söömiseks.
Guteenivaba mandlibiskviit siidise sidrunikreemiga
KOOSTISOSAD
Lemon curd'i jaoks:
3 keskmise sidruni õhukeselt riivitud koor
160 ml sidrunimahla
2 dl suhkrut
6 M-suuruses muna + 3 munakollast
150 g tükeldatud võid
Mandlipõhja jaoks:
4 M-suuruses muna
270 g heledat roosuhkrut
0.25 tl Himaalaja soola
1-2 tilka mandliessentsi
170 g mandlijahu
130 g kartulitärklist
2 tl küpsetuspulbrit
200 g sulatatud võid
Kaunistuseks:
Külmkuivatatud vaarikatükke või värskeid vaarikaid
VALMISTAMINE
Lemon curd:
- Kuumuta poti põhjas kolme sentimeetri jagu vett keemiseni. Pane kuumust kannatavasse kaussi (metall või klaas), mis mahub “istuma” kastruli peale, kõik koostisosad peale või.
- Pidevalt vispeldades (pole vaja vahustada, vaid lihtsalt segada, et kreem ühtlaselt hüübiks) kuumuta segu, kuni see pakseneb, umbes 8 minutit. Lõpeta kohe, kui hakkavad tekkima munavalge tükikesed!
- Klopi sisse võitükid, kata pind otse toidukilega ja lase jahtuda toatemperatuurini.
- Siis suska paariks tunniks külmikusse paksemaks tarduma.
Mandlipõhi:
- Kuumuta ahi 180°C. Vooderda 24-sentimeetrine lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga.
- Vahusta munad suhkru ja soolaga heledaks tugevaks vahuks.
- Lisa mandliessents ning küpsetuspulbri ja tärklisega segatud mandlijahu, sega õrnalt vispliga ühtlaseks.
- Viimasena vala tainasse sulavõi, sega läbi, vala vormi ja tasanda pind.
- Küpseta ahju keskosas 45-50 minutit. Kontrolli küpsust koogi keskele torgatud tikuga. Kui tikk veel tainane, aga kook pealt juba pruun, kata kook lõdvalt fooliumiga.
- Lase koogipõhjal restil jahtuda, enne kui vormist eemaldad.
Tordi kokku panemine:
- Lao tort kokku otse serveerimisalusele.
- Jahtunud kook lõika kolmeks (kuna koogipõhi on gluteenivaba, on ta rabedam - tõsta tordikettad ükshaaval alusele nt kahe palettnoa abil, et nad pooleks ei murduks).
- Määri iga kihi peale võrdne kogus lemon curd’i.
- Torka tordi äärde, üksteisest võrdsele kaugusele, püsti 6-7 hambatikku ja kata tort kuivamise vältimiseks lõdvalt toidukilega (tikud hoiavad kile kreemile kleepumast).
- Pane tort paariks tunniks, aga parem kuni järgmise päevani külmikusse maitsestuma.
- Serveerimisel puista peale vaarikatükke või lisa värskeid vaarikaid.