KÕIK UUDISED

Imeliselt suvine moussaka

2023. aasta 6. Juuli #kulinaaria #retsept #inspiratsioon #toode 

Igaüks, kes on Kreekas käinud mäletab tõenäoliselt suussulavat, kreemist ja maitsvat vormirooga nimega moussaka. Tänaseks on see ikooniline roog populaarne kõikjal üle maailma, kuid kõige parem on see mõistagi just praegu, mil saab kasutada värskeid lähedal kasvanud tooreaineid. Lisaks põhikoostisainetele - baklažaan, kartul ja maitsestatud hakkliha - on roa juures oluline kasutada ka väga head oliiviõli.
Gemossis müügil olev Iliada on võitnud lausa maailma parima oliiviõli tiitlid ning on tõesti väga maitsev. Ka see on pärit just Kreekast ning täiendab seda Kreeka rooga suurepäraselt!

Moussaka retsept

Koostisosad:
3-4 baklažaani, viilutatult
3-4 kartulit, viilutatult
100 ml ILIADA Kalamata PDO ekstra neitsioliivõli
Sool ja värskelt jahvatatud pipar
100 g gruyère'i juustu, riivitud 

Täidise jaoks:
700 g veiseliha hakkliha
1 sibul, peeneks hakitud
2 küüslauguküünt, peeneks hakitud
3 tomatit, peeneks hakitud
2 spl tomatipastat
1 klaas punast veini
1 loorberileht
1 kaneelikoor
100 ml ILIADA Kalamata PDO ekstra neitsioliivõli
3 vürtsitera
Sool ja värskelt jahvatatud pipar

Bešamelli jaoks:
1 l täispiima
150 g võid
170 g nisujahu
2 näpuotsatäit muskaatpähklit

Valmistamine
1. Lao ahjuvormi põhja kiht baklažaani, piserda üle oliiviõliga ning maitsesta soola ja pipraga. 
2. Teise ahjuvormi põhja lao kiht kartuleid, piserda taas oliiviõliga, maitsesta soola ja pipraga.
3. Küpseta köögivilju 180-kraadises ahjus umbes 20 minutit kuni teisi komponente valmistad. 
4. Täidise jaoks kuumuta pannil oliiviõli, lisa sibul, küüslauk, tomatipasta ja hakkliha ning prae need kergelt läbi. Seejärel lisa potti punane vein, hakitud tomat ja maitseained. Lase umbes pool tundi tasasel tulel podiseda.
5. Bešamelli jaoks sulata poti põhjas või, seejärel lisa jahu ning prae läbi. Lisa pidevalt vispeldades soe piim ning sega kuni kaste pakseneb. Maitsesta muskaatpähkl, soola ja pipraga.
6. Kui kõik komponendid on valmis, siis raputa kartulikihile pisut juustu, aseta selle peale baklažaaniviilud. Lisa taas pisut juustu, seejärel tõsta vormi hakklihatäidis ning kõige peale bešamell. 
7. Küpseta 180 kraadi juures umbes tund kuni kõik maitsed on mõnusalt kokku sulanud. 

PS. Kui eelistad valmistamise protsessi videost näha, siis selle leiad siit

Iliada valikus on ka palju erinevaid oliive. Vaata kogu valikut siit


Sarnased retseptid