Nagu köögikatsetuste juures tihti, saab uus retsept alguse mõnest vanast. Ivi võttis küpsetamisel aluseks Põhja-Itaaliast pärit Ticino koogi retsepti, aga tegi selles nii palju asendusi, et algsest koogist on alles nii vähe, et Ticino koogiks seda enam pidada ei saa. Saagugi selle uueks nimeks siis uhkelt Ivi pühadekook.

Koostisosade nimekiri on küll pikk, aga valmistamine tegelikult ülilihtne ning tulemuseks on jõuludeks äärmiselt sobilik pehme, ja mahlane, pisut isegi piparkooki meenutav koogike.

Ivi pühadekook

KOOSTISOSAD
700 g saia
7 dl piima
100 g sarapuupähkleid
100 g mandleid
1.5 dl rosinaid
150 g kuivatatud jõhvikaid
15-20 suurt tükeldatud datlit
1.5 dl suhkrut
1 spl riivitud apelsinikoort
3 muna
1 tl küpsetuspulbrit
1.25 dl kakaod
1 tl piparkoogimaitseainet
4 spl mandlilikööri või Lyre’s Amarettit
Vormi määrimiseks võid ja veel pisut suhkrut

VALMISTAMINE

  1. Pane saiaviilud ja piim kaussi. Lase öö läbi külmikus liguneda.
  2. Sõtku leotatud sai taignaks, lisa segule peenelt hakitud sarapuupähklid, jämedamalt hakitud mandlid, rosinad, kuivatatud jõhvikad, hakitud datlid, suhkur, apelsinikoor, munad, küpsetuspulber, kakao, piparkoogimaitseaine ning mandliliköör või Lyre’s Amaretti. Ehk siis kõik ülejäänud koostisosad.
  3. Määri ümmargune lahtikäiv koogivorm võiga ning raputa kergelt suhkruga üle.
  4. Eelkuumuta ahi 150 kraadini.
  5. Kalla tainas vormi ning küpseta 60-75 minutit kuni kook on küps.
  6. Lase koogil enne serveerimist jahtuda ning kaunista meelepäraselt. Pildil kasutatud granaatõuna seemneid ning külmkuivatatud vaarikaid.


Sarnased retseptid