KÕIK UUDISED

Kohvri söökla: munasalat friikatega

2025. aasta 14. Veebruar #retsept #koostöö #inspiratsioon 

Masterchef Eesti Kuulsused Köögis võitja Kohver alustab oma retseptide jagamist videoformaadis. Lõbus vaatamine, mõne sisse sattuva apsakaga, aga garanteeritud on, et toit tuleb maitsev! 
Esimese täispika episoodi leiad siit ja retsepti jagame täpselt autori sõnade, koguste ja juhendamisega.


Serveerimisel on kasutatud MAUNA sarja taldrikut. 

FRIIKAD JA MUNASALAT

 
Toidu tegemine on filosoofia ja kulgemine, mitte jäik retsepti jälgimine, seega ma annan Sulle juhised ilma grammide ja minutiteta. 
 
Munasalatiks on vaja: 
 
Jäävett
Vutimune
Kanamune
Sellerit
Punast sibulat
Soola ja pipart
Murulauku
Kalamarja
Majoneesi (kui viitsid, tee ise. retsept allpool. aga üldiselt saab poest ka majoneesi)
 
Vesi keema. Munad sisse. Vutimunad keevad 3 ja pool minutit, kanamunad 8 ja pool. Keedetud munad kohe jäävanni. Muidu jäädki neid koorima. 
 
Seller ja sibul viilutada nii peeneks, kui võimalik. Ise soovitaks mandoliiniga läheneda sellele ülesandele. Viilutatud köögiviljadele sool peale. Masseerid kergelt koos soolaga läbi. Avad kapparipurgi, valad kapparivedeliku viilutatud sibula- ja selleri otsa. Jätad marineeruma. Kui sul on suured kapparid, siis haki need väiksemaks. Kui sul on väiksed kapparid, siis võib-olla ei pea aega raiskama selle peale. Eks sa ise tead paremini oma eelistusi. 
 
Nüüd on majoneesi kord. Kui ise tahad majoneesi teha, siis selleks on vaja: 
 
Munakollast
Oliiviõli ja okei kvaliteediga rapsiõli
Sidrunit
Tšillikastet… näiteks rämmari p....põletajat
Soola-pipart
 
Munakollane kaussi, pigistad veits sidrunimahla peale, paned teelusika sinepit hulka ja törtsu soola. Hakkad mikserdama-vispeldama. Peenikese joana niristad õli hulka. Umbes supilusika jagu oliiviõli ja seejärel rapsiõli. Ühe muna kohta võid umbes 200-300ml õli kokku valada sõltuvalt sellest, kui suure munaga mürtsu teed. Üldjoontes tuleb kasuks, kui jooksvalt maitsed oma majoneesi. Kui on liiga munane, pikendad õliga. Kui munasus on paigas, paned paar tilka (või nii palju, kui sulle endale meeldib) tšillikastet ja kui õige ulakas tuju on, siis võid oma majoneesi õnnistada ka tilgakese kapparivedelikuga. Kui majonees näeb välja majoneesi moodi ja maitseb ka enamvähem, siis peenhäälestad asja paika. Kas on vaja soola? Kui on, paned veits juurde. Kas hapet on piisavalt? Küll sa hakkama saad. 
 
Nüüd, kui majonees on ka majas, siis segad salati kokku. Munad viiludeks ja kaussi. Sibula ja selleri nokid marinaadist välja ja paned munadega samasse kaussi. Kapparid juurde. Majoneesi ka. Suitsupaprikat noaotsaga. Kalamarja. Sõltub, kuidas parasjagu seisud on… kui on palgapäev, siis pillu kaaviari, kui mitte, siis midagi rahulikumat. Heeringamari on imeline toode näiteks. Kõige tipuks veel haki maitse järgi murulauku. Murulauk äratab kogu asja ellu. 
 

Friikartuliteks on vaja:

Jäävett
Kartuleid
Frittimiseks rapsi- või muud kergemaitselist õli
Sellerisoola
 
Kartul mandoliiniga pulkadeks. Lõigatud kartulid puistad jäävette ja segad korralikult käega läbi. Lased seista. Kui viitsid, vahetad vett ja loputad veel. Oluline on tärklis kartulist välja loputada. Nutikas oleks kartul enne salatiga möllamist vette saada. 
 
Kui aeg on küps frittimiseks, siis esiteks tuleb kartulipulgad saada nii kuivaks, kui võimalik. Kuivatatud kartuli paned 130-kraadisesse õlisse. Sussutad, kuni kartul on pooleldi küps ja pehme. Nüüd pumpad õli 180-kraadini ja fritid poolvalmis kartuleid, kuni need on kuldsed ja krõbedad. Soovitan mitte kõiki kartuleid korraga õlisse visata. Eriti kui sul on gaasipliit. Õli võib üle keeda ja võid maja maha põletada. 
 
Kui läheb aga õnneks ja saad kartuli valmis, pane see köögipaberiga vooderdatud kaussi ja raputa läbi. Paber tõmbab liigse õli endasse. Eemalda paber ja seejärel puista valmis kartulitele sellerisoola. Tubli. Kartulid on valmis. 
 
Nüüd serveeri. Friikad alla. Salat peale. Kui lubab, siis ka kalamarjatutt kirsina salatikuhja otsa ja valmis ta ongi. 
 
Still 2025-02-12 174054_1.1.1.png
 
Meie omalt poolt juba ootame uut episoodi ja kui soovid Kohvri nippe ära kasutada näiteks mandoliini soetades, siis saad seda teha 10% soodsamalt koodiga KOHVER10. Kood kehtib nii kauplustes kohapeal kui ka e-poes
 
 

Sarnased retseptid