Kuidas valida aastakümneid vastu pidav ahjupott
2023. aasta 10. Veebruar
#toode #nõud #inspiratsioon
Korralik ahjupott kuulub igasse korralikku kööki. Selles valmivad imelised hautised, mahlane ahjuliha, krõbeda koorikuga sai ning palju muud. Heal juhul on ahjupott investeering terveks eluks ning selle saab ka edasi pärandada. Kuigi ahjupott ise võib hinna poolest vahel tunduda lausa investeeringuna, on see toiduvalmistamise osas pigem ökonoomne hoides hästi kuumust ning säästes seega energiat.
Ahjupotte on palju erinevaid – klaasist, keraamikast, malmist ning emailitud mailist. Kuidas aga valida endale just selline, mis kõige paremini toimib? Toome artiklis välja tegurid, mida kauakestva ahjupoti valikul silmas pidada.
Materjal
Keraamiliste ahjupottide kasuks räägib fakt, et need on kerged ning nendega koos võib julgelt kasutada ka metallist tööriistu ilma glasuuri kahjustamist kartmata. Samuti on neid kerge hooldada ning üldiselt võib neid ka nõudepesumasinas pesta. Meie valikus olevatel Emile Henry ahjupottidel on 10-aastane garantii ning tegemist on õige kasutamise korral väga vastupidavate toodetega. Loomulikult ei kehti garantii juhul, kui toode katki kukub, mis paraku keraamika puhul juhtuda võib.
Malmpottide puhul on õige kasutamise puhul tõesti tegemist eluaegse tootega kuid mõistagi on need keraamilistest pottidest märkimisväärselt raskemad. Need hoiavad hästi kuumust ning tagavad ühtlase küpsetamise. Katmata puhtast malmist nõude puhul peab kindlasti tähelepanu pöörama õigele hooldusele. Tänapäeval müüakse üldiselt juba eeltöödeldud malmi, mida enne esimest kasutuskorda eraldi õliga kuumutama ei pea, kuid kindlasti peab selle pärast igat kasutuskorda koheselt ära pesema, kuivatama ning õhukese õlikihiga määrima. Mõnel puhul võib katmata malm anda toidule kergelt metalse maitse, eriti kui tegemist on happeliste toitudega nagu näiteks tomatikaste.
Emailiga kaetud malm kannab endas kõiki tavalise malmi häid omadusi, lisaks on seda lihtsam hooldada ning tegemist on väga ilusate nõudega. Meie valikus on LAVA malmtooted, mis on tehtud maailma kõige kvaliteetsemast malmist ning kaetud kvaliteetse emailiga. Ühtlast temperatuuri tagavad ahjupotid on kasutatavad nii ahjus kui ka induktsioonplaadil ning LAVA puhul võib neid ka nõudepesumasinas pesta. Emailitud malmi puhul on mõnel juhul võimalik, et aastate jooksul tulevad mehaaniliste vigastuste käigus emaili seest killud välja, kuid õige hoolduse ja kasutamise puhul on tegemist siiski väga vastupidava materjaliga ning valides kõrge kvaliteediga toote vähendad selliste vigastuste tõenäosust.
Värv
Esiteks on erinevat värvi ahjupotid lihtsalt väga ilusad. Emile Henry toodete puhul saab need kaunilt ka ülejäänud nõudega soolatoosist kuni õlinõuni toon toonis kokku sobitada. Väline värv on maitse asi, ja kahtlemata on nii emailitud malmist kui ka keraamilised ahjunõud ilusad ning sobivad lausa sisekujunduselemendina kasutamiseks, kuid värv millest meie räägime on hoopis poti sisu värv.
Juhul, kui malmpotis näiteks saia või ahjupraadi küpsetada, ei ole tegelikult sisu värv oluline.
Kohe, kui selles aga midagi eelnevalt pruunistada soovid, siis tasub eelistada heledat põhja, sest siis on selgemalt näha, millise tooniga on küpsetatav toit. Induktsioonplaadil kasutatavate malmpottide suureks eeliseks on see, et näiteks hautisesse mineva liha ja köögiviljad saab samas potis eelnevalt pruunistada. Pruunistamisprotsessi puhul aga on mõistagi vajalik aru saada täpsest värvist ning heleda põhja puhul on see oluliselt lihtsam.
Juhul, kui malmpotis näiteks saia või ahjupraadi küpsetada, ei ole tegelikult sisu värv oluline.
Kohe, kui selles aga midagi eelnevalt pruunistada soovid, siis tasub eelistada heledat põhja, sest siis on selgemalt näha, millise tooniga on küpsetatav toit. Induktsioonplaadil kasutatavate malmpottide suureks eeliseks on see, et näiteks hautisesse mineva liha ja köögiviljad saab samas potis eelnevalt pruunistada. Pruunistamisprotsessi puhul aga on mõistagi vajalik aru saada täpsest värvist ning heleda põhja puhul on see oluliselt lihtsam.
Samuti võivad mõned kaugelt lugevad termomeetrid tumeda põhja puhul arvestada ahjunõu enda, mitte küpseva toidu temperatuuri.
Palju heleda sisuga malmnõusid leiab Grand Feu valikust.
Palju heleda sisuga malmnõusid leiab Grand Feu valikust.
Sangad
Valdav osa ahjupotte on rasked. Kuna neid on tihti vaja kuumalt liigutada ning tulised on ka käepidemed, siis tavaliselt kasutame selleks ahjulappe või -kindaid, mis muudavad käsitlemise kohmakamaks, seega on ülioluline, et sangad oleks võimalikult mugavad. Soovitame valida võimalikult suured ning aukudega sangad, millest on lihtne kinni haarata ning potti turvaliselt ahjust välja võtta ka siis, kui see on koos toiduga pea 10 kilo raske.
Suurus
Suuruse puhul tasub alati lähtuda sellest, kui palju inimesi on vaja toita. Kindlat reeglit siin pole ning mõistagi sõltub vajalik suurus ka isu suurusest ning sellest, kas soovitakse teha hautist, küpsetada saia või kana, aga reeglina sobib 4-6 inimese toitmiseks umbes 4-5-liitrine ahjupott. Kui teed süüa ühele-kahele inimesele, siis ahjuroogade valmistamiseks sobib kenasti 1,5 kuni 3 liitrine ahjupott.
Kuidas ahjupotti hooldada
Lõpetuseks mõned väikesed nipid, kuidas oma ahjupotti aastakümneid uueväärilisena hoida.
· Ära koputa oma spaatleid ja pannilabidaid vastu ahjupoti äärt – keraamilised ning emailiga kaetud potid võivad sellest kahjustusi saada.
· Puhasta pott alati koheselt peale kasutamist vastavalt juhendile.
· Väldi suuri temperatuurikõikumisi – ära vala kuuma ahjupotti kunagi jääkülma vett ning ära tõsta potti külmkapis otse ahju.
· Kui midagi juhtub poti põhja kõrbema, siis tihti piisab poti soodaga keema laskmisest ning seejärel tavalisest pesust nõudepesuvahendiga.