KÕIK UUDISED

Lähis-Ida hõnguline hommikusöök

2023. aasta 13. Jaanuar #retsept #inspiratsioon 
Lähis-Ida hõnguline hommikusöök

Õrnalt küpsetatud munad hõrgus tomatikastmes ning selle kõrvale värsked krõbedad falafelid – midagi paremat on keeruline ette kujutada! Nimetame seda siin küll hommikusöögiks, aga oleme ausad, seda sobib tegelikult nautida ka igaks muuks toidukorraks!

Shaksouka


1 spl oliiviõli
1 suurem punane sibul
1 punane tšilli
1 küüslauguküüs
1 tl tšillihelbeid (kui sulle vürtsikas toit ei meeldi, jäta ära)
Umbes 50 g koriandrit
2 purki tükeldatud tomateid
  spl suhkrut
4 muna
Soola ja pipart
 
 

Tükelda sibul, tšilli, küüslauk ning koriandri varred ning kuumuta neid pannil õlis koos vähese soolaga umbes 5 minutit kuni need on pisut pehmenenud. 
Lisa juurde tomatid ja suhkur ning lase umbes 10 minutit keskmisel kuumusel podiseda. Maitse ning maitsesta veelkord, kui midagi puudu olevat tundub.
Vajuta lusikaseljaga tomatikastme sisse neli lohku ning löö igasse auku üks muna. Jahvata igale munale pisut pipart.
Kata pann kaanega ning küpseta kuni munad on sulle meeldivalt küpsed. 
Puista peale koriandri lehed ning serveeri kohe.

 

Falafelid


250 g kuivatatud kikerherneid
Umbes 50 g värsket peterselli
Umbes 50 g värsket koriandrit
1 väike sibul
5 küüslauguküünt
Maitse järgi soola
1 spl musta purustatud pipart
1 spl jahvatatud koriandrit
1 spl jahvatatud vürtsköömneid
1 tl jahvatatud Cayenne pipart
1 tl küpsetuspulbrit
2 spl röstitud seesamiseemneid
Ohtralt õli praadimiseks või kui soovid küpsetada, siis pisut õli aerosoolpudelis

Alusta valmistamist päev enne pannes kikerherned ligunema. Leota neid vähemalt 18 tundi. Kui kikerherned on väga kuivanud, siis võib selleks isegi kauem kuluda.
 Kurna leotatud kikerherned, loputa üle ning patsuta enam-vähem kuivaks. (Kui soovid, siis võid korraga leotada suurema koguse kikerherneid ning neid sobivate portsjonitena sügavkülmas säilitada).
 Pane kikerherned, ürdid, kergelt hakitud sibul, küüslauk ning vürtsid suurde lõiketeradega köögikombaini. Lase köögikombainil 30 sekundit töötada, seejärel kraabi segu kannu külgedelt alla ning töötle jälle 30 sekundit. Korda kuni saad ühtlase ilma suurte tükkideta segu. 
Kui soovid võid segu nüüd õhukindlalt külmkappi ootele tõsta. 
Vahetult enne küpsetamist sega juurde küpsetuspulber ning seesamiseemned. Vormi niiskete käte vahel väikesed kotletid. 
Kui soovid falafeleid praadida, siis kuumuta pannil umbes 5-6 cm õli ning prae selles falafeleid 4-5 minutit kuini need on ümberringi krõbedad.
Kui soovid falafeleid küpsetada, siis säti need ahjuplaadile ning piserda kergelt oliiviõliga. Küpseta eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures pöördõhuga 10 minutit, seejärel pööra ümber ning küpseta veel 10 minutit. 


Sarnased retseptid