KÕIK UUDISED

Luksuslik Paskast inspireeritud lihavõttesai

2025. aasta 11. Aprill  

Eestis on tuntuim lihavõtteroog värvitud munade kõrval ilmselt kohupiimast valmistatud rikkalik pasha. Küllap on selle jaoks igal perenaisel oma lemmikretsept. Ukrainas valmistatakse lihavõtete tähistamiseks hoopis sarnase nimega lihavõttesaia paskat. See pühadesai pole lihtsalt maitsev küpsetis, vaid sügava tähendusega sümbol, mis on seotud elu, viljakuse ja taasärkava loodusega. Paska küpsetamine on olnud sajandeid osa lihavõttepühade ettevalmistustest ning iga perenaine annab sellele oma eripära, lisades erinevaid maitseaineid, kuivatatud puuvilju või pähkleid. Selle kuldpruun koorik tähistab päikest ja uut elu, kerkinud taigen sümboliseerib küllust ja õnnistust.

Paska retsepte on niisama palju, kui Eestis pasha retseptegi – igaühel omad lemmikud erinevate nüanssidega. Oma retseptis kaldusime kõrvale traditsioonilistest rosinatest ning asendasime need hoopis suhkrustatud küdoonia, aroonia- ja gojimarjadega.

See pehme, imeliselt aromaatne ja kergelt magus pühadesai sobib suurepäraselt nii hommikukohvi kõrvale kui ka pidulauale. Mõnusat katsetamist!

Luksuslik Paskast inspireeritud lihavõttesai

KOOSTISOSAD

250 g käesooja täispiima
25 g presspärmi
3 muna
200 g suhkrut
110 g sulavõid
0.5 tl soola
50 g hapukoort
0.5 tl vaniljepastat
550 g nisujahu
150 g kuivatatud puuvilju (meie kasutasime suhkrustatud küdooniaid, arooniaid ja goji marju)
1 sidruni ja 1 apelsini riivitud koor
0.5 muna pealt määrimiseks

2 dl tuhksuhkrut
2 spl sidrunimahla
Värvilisi suhkruribasid

VALMISTAMINE

  1. Lahusta presspärm pooles tassis soojas piimas ning tõsta kõrvale kuni järgmise sammuga tegeled.
  2. Sega lauamikseri suures kausis ülejäänud piim, munad, suhkur, sulavõi, sool, hapukoor, vanilje, tsitrusekoor (selleks on hea kasutada tsitruseriivi) ja pool jahu. Sega läbi ning saad väga vedela taigna.
  3. Lisa kaussi pärmi-piima segu, sega ühtlaseks, kata kauss kaanega ning jäta kaheks tunniks sooja tuppa kerkima.
  4. Lisa kaussi 2/3 ülejäänud jahust ning kuivatatud puuviljad, sõtku taignakonksuga ühtlaseks, selleks kulub masinaga umbes 5 minutit, käsitsi pisut kauem. Kui taigen veel jätkuvalt väga kleepuv on, siis lisa ka ülejäänud jahu, aga kuna jahud on erinevad, siis võib juhtuda, et kõike ei ole vaja lisada – taigen peab jääma pehme, aga samas mitte enam sõrmede külge kinni kleepuma.  
  5. Tõsta tainas ettevaatlikult vormi kata see näiteks suure potiga ning lase veel 3 tundi kerkida.
  6. Eelkuumuta ahi 180 kraadini. Küpseta lihavõttesaia 30-35 minutit kuni see on pealt kuldpruun. Lase täielikult jahtuda.
  7. Sega glasuuriks kokku tuhksuhkur ja sidrunimahl. Kata sai glasuuriga ning kaunista värviliste suhkruribadega.
  8. Serveerid kas otse pabervormi sees, või rebi see enne serveerimist saia ümbert ära.

Sarnased retseptid