Maitsvad ja tervislikud vürtsid soojendavad sügisõhtuid
Tere tulemast Gemo Spice maailma, kus rikkalikud maitsed kohtuvad tervisekasudega. Sügisel ei ole ilmselt tilkuv nina ja kähe kurk kellelegi täiesti tundmatud, aga hea uudis on see, et oma tervist saab toetada ka maitsva toiduga. Gemo Spice maitseained on meie meeskond välja valinud spetsiaalsete kvaliteedikriteeriumite järgi maailma erinevatest nurkadest ning valik on lai, aga täna keskendume just neile vürtsidele, mis kõleda ja vihmase ilmaga tervist turgutada aitavad.
Kõige paremini saab meie maitseainetest ülevaate Tallinna või Tartu kauplusesse sisse jalutades, aga ka e-poes on kõik meie maitseained kenasti olemas ning juhul, kui peaksid soovima suuremat kogust tellida, siis meie müügimeeskond saadab sulle hea meelega ka hulgihinnad.
Maitseaineid on juba aastasadu kasutatud lisaks lihtsalt heale maitsele ka funktsionaalse lisandina. Need on kasutuses nii Ayurveda süsteemis kui ka siinsamas lähedal – juba 15. sajandil müüdi Tallinna Raeapteegis vürtsidega maitsestatud klaretti just ravieesmärkidel.
Vürtside mõju tervisele
-
Kaneel – Lisaks oma imelisele maitsele aitab see ka veresuhkru taset stabiliseerida ja omab põletikuvastast toimet. Samuti on see rikas antioksüdantide poolest.
-
Kardemon – See imeliselt saiakestesse sobiv vürts toetab seedimist ja võib leevendada seedehäireid. Lisaks aitab seegi vähendada põletikku ja omab antioksüdantset toimet.
-
Vürtsköömned – Kuigi nime poolest ning ka välimuselt köömnetega sarnane, on maitse neil kahel vürtsil väga erinev. Vürtsköömned toetavad seedimist, parandavad immuunsüsteemi ja võivad aidata vähendada põletikku. Need sisaldavad palju näiteks magneesiumi, rauda ning E, A ja C vitamiine.
-
Tšillipipar – Tšillit on saadaval erinevates vormides nii jahvatatult kui ka helvestena, kuid need kõik sisaldavad kapsaitsiini, mis võib suurendada ainevahetust ja olla abiks kaalulangetamisel. Lisaks võib see leevendada valu ja omada põletikuvastast toimet. Tšilli söömine võib endaga kaasa tuua ka heaoluhormoonide tõusu ning nii ka meeleolu tõsta.
-
Vanilje – See mõnus magus vürts on saadaval nii kauna, kui ka pasta ja ekstrakti vormis ning see võib aidata stressi leevendada ja parandada meeleolu. Vaniljel on rahustav toime ning seda kasutatakse sageli lõõgastavates jookides ja magustoitudes. Praegusel ajal on see imeline täiendus õuna- ja ploomikookides.
-
Ingver - Ingverijuurel, mida kaubandusvõrgust ka värskel kujul leiab, on tugevad põletikuvastased omadused, see toetab seedimist ning võib leevendada iiveldust. Isegi paljud merehaiguse vastased ravimid on just ingveri baasil valmistatud. Lisaks võib ingver aidata külmetuse ja gripi sümptomeid leevendada.
-
Pipar – Tervistavad toimeained on sees ka nii tavalisel ja igapäevasel vürtsil, nagu seda on must pipar. See soodustab seedimist ja võib aidata kaasa toitainete paremale imendumisele. See omab põletikuvastast toimet ja võib toetada südame tervist.
-
Kurkum - Kaunilt kollane kurkum on tuntud oma põletikuvastaste omaduste poolest. Selle aktiivne ühend, kurkumiin, vähendab põletikku, parandab mälu ning omab antioksüdantset ja mõne allika kohaselt isegi vähivastast toimet. Kõige paremini toimib kurkum siis, kui seda kasutada koos musta pilraga.
Nagu näha, siis vürtsid pole mitte ainult maitsvad, vaid ka tervist toetavad. Meie oleme selle kaks ühes lahenduse üle vägagi rõõmsad ning kasutame vürtse igapäevaselt. Vaata tervet Gemo Spice maitseainete valikut siit.
Vürtsine jõhvikakaste
Keetsime sügishooaja tähistamiseks kokku ka ühe tõeliselt tervist turgutava jõhvikakastme, kus kodumaised jõhvikad saavad vürtsidest särtsu veelgi juurde. See kaste on magushapu ning sobib ühtviisi imeliselt näiteks kana- või kalaroogade juurde, aga ka mõne magustoidu kastmeks.
KOOSTISOSAD:
300 g värskeid jõhvikaid
1 dl suhkrut
1 dl vett
1 tl jahvatatud kaneeli
0.5 tl jahvatatud kardemoni
0.5 tl jahvatatud ingverit
0,25 tl soola
(kui kasutad kastet magustoidu juures, siis lisa ka 1 tl vaniljepastat)
VALMISTAMINE:
- Pese jõhvikad ning eemalda vajadusel neisse korjamise käigus jäänud lehed.
- Aseta kõik koostisosad peale jõhvikate väiksesse potti ning kuumuta kuni suhkur on sulanud.
- Lisa jõhvikad, tõsta segu keema ning seejärel lase madalal kuumusel 15 minutit keeda.
- Kui soovid ühtlast kastet, siis purusta jõhvikad saumikseri abil ühtlaseks. Kui tükkidega kastet, siis ongi kaste valmis.
- Maitse – ehk soovid veel midagi lisada ning serveeri kas soojalt või jahtunult.