KÕIK UUDISED

Mustad ploomid jõululauale kolmel moel

Mustad ploomid ei ole mitte ainult maitsvad vaid ka tervislikud. Need väikesed energiapommid on väga kiudainerikkad toetades nii seedimist; sisaldavad ohtralt antioksüdante ning varustavad keha kaaliumi, kaltsiumi ja fosforiga. Kindlasti peab meeles pidama, et kõik kuivatatud puuviljad on üsna kalorirohked, seega kilode kaupa ei tasu ka neid süüa. Aga lisatud suhkru asendamine loomuliku puuviljasuhkruga on küll kindlasti väga hea mõte. 

Telli mustad ploomid siit (2023. aasta talvel soodushinnaga!) või tule Gemossi kohapeale. 

Täna jagame kolme ploomidega retsepti, mille valmistamine on imelihtne ja tulemus lihtsalt suurepärane! 

Peekoni-ploomiampsud

KOOSTISOSAD

Arvuliselt võrdsetes kogustes
Musti kuivatatud ploome
Kreeka pähkli poolikuid
Õhukesi peekoniviile

VALMISTAMINE

  1. Eelkuumuta ahi 200 kraadini ja kata ahjuplaat küpsetuspaberiga.
  2. Aseta peekoniviilu ühte otsa must ploom, aseta selle peale kreeka pähkel ning rulli peekon nende ümber kokku. 
  3. Korda sama ülejäänud koostisosadega. 
  4. Küpseta pöördõhu režiimil kuni peekon on mõnusalt krõbe. 
  5. Serveeri võimalusel soojalt. Kui see ei õnnestu, siis toatemperatuuril.

Mahlased šokolaadi-ploomikoogikesed

KOOSTISOSAD

200 g kuivatatud musti ploome
50 ml Cointreaud või Lyre's Orange Sec apelsinilikööri alternatiivi
30 g suhkrut
3 muna (alati vabalt peetud kanadelt)
50 g võid
150 g tumedat šokolaadi vähemalt 70%
Näpuotsatäis soola
40 g jahu
Pisut võid ja kakaopulbrit vormide määrimiseks.

VALMISTAMINE

  1. Tükelda mustad ploomid (üks ploom 6-8 tükiks) ning pane need Cointreuga ligunema. Leota vähemalt 2 tundi neid vahepeal segades, aga ka üleöö leotamine on igati okei.
  2. Pane ahi 200 kraadi peale eelsoojenema ja määri muffinivormid kergelt võiga ja raputa üle kakaopulbriga. Tõsta ülejäänud ettevalmistuste ajaks võimalusel külmkappi.
  3. Pane või, šokolaad ja näpuotsatäis soola väiksele pannile madalal kuumusel sulama. Vahepeal sega.
  4. Samal ajal vahusta munad ja suhkur heledaks vahuks.
  5. Kui munad on vahus ja šokolaad sulanud, siis kalla šokolaadisegu munade juurde ning sega läbi. Lisa sinnasamasse ka ploomid ja Cointreau. Viimasena sõelu hulka jahu ning sega kõik kergelt läbi.
  6. Jaga taigen vormide vahel ning küpseta 10 minutit. Lase 5 minutit vormis jahtuda, siis kummuta need vormist välja ja serveeri kohe.

Retsept pärineb Hea Toidu Kodu blogist

Lihtsad energiapallid

KOOSTISOSAD

150 g kuivatatud musti ploome
100 g pähklivõid
20 g  kakaopulbrit
100 g India pähkleid
Näpuotsatäis soola

VALMISTAMINE

  1. Aseta kõik koostisosad lõiketeradega köögikombaini.
  2. Purusta pulseerides kuni kõik on omavahel segunenud, ploomid moodustavad pehme kleepuva massi ja India pähklid on väikeste tükkidena. 
  3. Vajuta käte vahel sobiva suurusega pallikesed. Kuna tegemist on üsna mureda seguga, siis käte vahel rullida neid otseselt ei saa vaid pigem tõesti suru segu tugevalt käte vahel pallikesteks.
  4. Säilita serveerimiseni külmkapis.
  5. Kui soovid magusamat ampsu, siis võid pallikestele enne serveerimist tuhksuhkrut raputada. Ilma suhkruta sobivad need aga imeliselt trennniee-seks või -järgseks ampsuks andes täiesti naturaalset ilma lisaaineteta energiat. 

Sarnased retseptid