Pärloder – kas moodne toiduaine või vanad head kruubid?
Oder on üks esimesi teravilju, mida kultiveerima hakati ning ka Eestis on sellest alati valmistatud nii putru, õlut, karaskit. Samuti on oder üks meie rahvustoidu, kama, koostisosadest.
Viimastel aastatel on üha enam kasutust leidnud aga ka pärloder (inglise keeles Pearl Barley). Oleme näinud palju väiteid, justkui oleks odrakruubid ja pärloder üks ja sama toode. Teravili ongi mõlemal sama – oder, küll aga on neil kahel siiski päris palju vahet ning täna toomegi välja odrakruupide ja pärlodra erinevused, sest kuna nende töötlus on erinevad, siis ei ole ka nende kasutamise viisid päris üks ühele samad.
Vasakul on odrakruubid, paremal pärloder
Odrakruupide ja pärlodra erinevused
Odrakruubid |
Pärloder |
TÖÖTLUS
|
TÖÖTLUS |
TEKSTUUR JA MAITSE Odrakruupide pehmeks küpsemine võtab olenevalt meetodist umbes tund aega või kauemgi. Küpsemiseaega saab lühendada neid eelnevalt leotades. |
TEKSTUUR JA MAITSE |
TOITEVÄÄRTUS |
TOITEVÄÄRTUS |
KASUTUSVÕIMALUSED
|
KASUTUSVÕIMALUSED
|
Kokkuvõttes võib öelda, et nii odrakruubid kui ka pärloder on mõlemad maitsvad ja toitainerikkad valikud ning mõlemal on oma plussid ja miinused. Odrakruupides on rohkem kasulikke aineid, aga pärloder küpseb märkimisväärselt kiiremini sobides ka kiireteks argiõhtusse sobivateks roogadeks.
Pärloder puravike ja lehtpeediga
Allolev retsept on kohandatud blogist Hea toidu kodu.
KOOSTISOSAD
- 1 suurem sibul
- 1 vars sellerit
- 1 suurem porgand
- 50 g võid vegn versiooni jaoks asenda õliga
- 300 g puravikke (või muid otse-pannile seeni)
- Paar oksa tüümiani
- 200 g lehtpeeti (või asenda spinatiga)
- 250 g pärlotra
- 700 ml keevat vett
- 1 VCube kanamaitseline puljongikuubik
- Maitse järgi soola-pipart
- Serveerimiseks värsket tilli
VALMISTAMINE
-
Haki sibul, seller ja porgand ning pane need tüümianilehtede ning umbes 1/3 võiga potipõhja keskmisel kuumusel praadima. Aeg-ajalt segades lase neil umbes 5 minutit klaasistuda.
-
Kui kasutad lehtpeeti lisa potti ka jämedalt hakitud varred.
-
Samal ajal haki seened meelepärasteks tükkideks. Prae need ülejäänud võiga pannil krõbedaks. Maitsesta soola ja pipraga.
-
Lisa potti pärloder, keev vesi, puljongikuubik ning pooled praetud seentest. Sega läbi, keera kuumus madalamaks ning jäta see umbes 20 minutiks vaikselt podisema. Vahepeal sega ning kui tundub, et vesi hakkab otsa saama, aga pärloder veel päris pehme pole, siis lisa pisut vett.
-
Kui kõik on peaaegu pehme, siis lisa ka jämedalt hakitud lehtpeedi lehed, sega kõik kiirelt veel läbi ja jäta mahakeeratud kuumusel veel paariks minutiks puhkama.
-
Serveerimisel lisa kõige peale ülejäänud praetud seened ja hakitud tilli.