KÕIK UUDISED

Pärloder – kas moodne toiduaine või vanad head kruubid?

2024. aasta 12. Jaanuar #teraviljad #JustNature #toode 

Oder on üks esimesi teravilju, mida kultiveerima hakati ning ka Eestis on sellest alati valmistatud nii putru, õlut, karaskit. Samuti on oder üks meie rahvustoidu, kama, koostisosadest.  
Viimastel aastatel on üha enam kasutust leidnud aga ka pärloder (inglise keeles Pearl Barley). Oleme näinud palju väiteid, justkui oleks odrakruubid ja pärloder üks ja sama toode. Teravili ongi mõlemal sama – oder, küll aga on neil kahel siiski päris palju vahet ning täna toomegi välja odrakruupide ja pärlodra erinevused, sest kuna nende töötlus on erinevad, siis ei ole ka nende kasutamise viisid päris üks ühele samad.

No description available.
Vasakul on odrakruubid, paremal pärloder

Odrakruupide ja pärlodra erinevused

Odrakruubid

Pärloder

TÖÖTLUS
Odrakruubid on valmistatud tervest odraterast. Töötluse käigus eemaldatakse vaid väline kest ehk sõkal. Lihvitud ja kuivatatud odrakruup ongi valmis köökidesse jõudma.

 

TÖÖTLUS
Pärloder valmistatakse samuti tervest odraterast, kuid lisaks kestale eemaldatakse veel ka kliid ja idand nii, et alles jääb vaid odratera südamik. Seejärel lihvitakse pärlodra terad ümaraks ning pärlit meenutavaks.  

TEKSTUUR JA MAITSE
Odrakruubid võivad olla mõnevõrra tugevama maitsega ning kindlasti on neid vaja kauem keeta ja ka närida, sest tegemist on täisteraga.

Odrakruupide pehmeks küpsemine võtab olenevalt meetodist umbes tund aega või kauemgi. Küpsemiseaega saab lühendada neid eelnevalt leotades.

TEKSTUUR JA MAITSE
Pärloder on veidi mahedama maitsega ning ka tekstuurilt pehmemad. Samuti võib neid olla kergem seedida.
Pärlotra ei ole vaja enne küpsetamist leotada ning see keeb pehmeks 15-20 minutiga..

TOITEVÄÄRTUS                   
Kuna odrakruubid on sisuliselt terve tera, siis on ka nende toiteväärtus kõrgem.
100 g odrakruupe sisaldab:
354 kcal
2.3 g rasva
73 g süsivesikuid
17 g kiudaineid
12 g valku

TOITEVÄÄRTUS
Pärloder on tugevamalt töödeldud, kuid ka neis on säilinud olulised vitamiinid ja mineraalid.
100 g pärlotra sisaldab:
330 kcal
1.2 g rasva
62.1 g süsivesikuid
15.6 g kiudaineid
9.9 g valku

KASUTUSVÕIMALUSED

  • Supid (rassolnik)
  • Pudrud
  • Hautised

KASUTUSVÕIMALUSED

  • Salatid
  • Orsotto
  • Pajaroad

Kokkuvõttes võib öelda, et nii odrakruubid kui ka pärloder on mõlemad maitsvad ja toitainerikkad valikud ning mõlemal on oma plussid ja miinused. Odrakruupides on rohkem kasulikke aineid, aga pärloder küpseb märkimisväärselt kiiremini sobides ka kiireteks argiõhtusse sobivateks roogadeks.

Pärloder puravike ja lehtpeediga

Allolev retsept on kohandatud blogist Hea toidu kodu

KOOSTISOSAD

  • 1 suurem sibul
  • 1 vars sellerit
  • 1 suurem porgand
  • 50 g võid vegn versiooni jaoks asenda õliga
  • 300 g puravikke (või muid otse-pannile seeni)
  • Paar oksa tüümiani
  • 200 g lehtpeeti (või asenda spinatiga)
  • 250 g pärlotra
  • 700 ml keevat vett
  • VCube kanamaitseline puljongikuubik
  • Maitse järgi soola-pipart
  • Serveerimiseks värsket tilli

VALMISTAMINE

  • Haki sibul, seller ja porgand ning pane need tüümianilehtede ning umbes 1/3 võiga potipõhja keskmisel kuumusel praadima. Aeg-ajalt segades lase neil umbes 5 minutit klaasistuda.
  • Kui kasutad lehtpeeti lisa potti ka jämedalt hakitud varred.
  • Samal ajal haki seened meelepärasteks tükkideks. Prae need ülejäänud võiga pannil krõbedaks. Maitsesta soola ja pipraga.
  • Lisa potti pärloder, keev vesi, puljongikuubik ning pooled praetud seentest. Sega läbi, keera kuumus madalamaks ning jäta see umbes 20 minutiks vaikselt podisema. Vahepeal sega ning kui tundub, et vesi hakkab otsa saama, aga pärloder veel päris pehme pole, siis lisa pisut vett.
  • Kui kõik on peaaegu pehme, siis lisa ka jämedalt hakitud lehtpeedi lehed, sega kõik kiirelt veel läbi ja jäta mahakeeratud kuumusel veel paariks minutiks puhkama.
  • Serveerimisel lisa kõige peale ülejäänud praetud seened ja hakitud tilli.

Sarnased retseptid