Suvehooaja lemmik – ise tehtud Magnum-stiilis jäätis kahel moel
Jäätis kuulub lahutamatult suviste ilmade juurde ning valik on kauplustes meeletult suur. Kuidas oleks aga ise jäätise valmistamisega? Jagame täna kaht retsepti Magnum-stiilis pulgajäätise valmistamiseks – üks klassikaline ning teine täistaimne versioon, mille tegemiseks ei ole vaja isegi jäätisemasinat. Kas võtad väljakutse vastu?
Jäätise ajalugu on pikk ning päris algselt valmistati seda looduslikust lumest lisades mett ning puuvilju. Tänapäevasele jäätisele sarnasem versioon töötati välja 16. sajandil Itaalias ning mõistagi oli see esialgu kättesaadaval vaid kõige rikkamatele. Meil on hea meel, et tänaseks ei ole tegemist enam eksklusiivse tootega ning kaubanduses olev valik võtab silme eest kirjuks.
Paljude suureks lemmikuks on just Magnum-stiilis jäätised. Selle Hollandist pärit jäätise teeb eriliseks kreemjat sisu ümbritsev rikkalik ning tihti pähklitega rikastatud šokolaadiglasuur. Tänaseks on neid saadaval kõikvõimalike maitsekombinatsioonidega, kuid soovitame proovida sarnaseid maiuseid ka ise valmistada.
Pakume välja kaks versiooni – ühe klassiklaisema ehtsast piimast ja koorest vaniljejäätisega, teise puhul katsetasime täistaimset versiooni. Glasuuriks valisime mõlema puhul lihtsa tumeda šokolaadi ja purustatud pähklite kombinatsiooni, aga mõistagi võib siin katsetada erinevate šokolaadide ja lisanditega. Kaunistuseks ja lisamaitseks sobib kasutada ka külmkuivatatud marju ning erinevaid suhkrupärleid - piirid seab vaid oma fantaasia!
Jäätisevormid leiad siit.
Mõnusat katsetamist! Kui oma katsetusi sotsiaalmeedias kajastate, siis märkige meid julgelt ära @gemoss.ee ning jagame edusamme ka oma kontol edasi.
Klassikaline rammus vaniljejäätis
1 l piima
200 g vahukoort
150 g suhkrut
50 g dekstroosi
25 g glütseriini
25 g vaniljepastat
Glasuuri jaoks:
250 g kakaovõid
250 g tumedat šokolaadi
Maitse järgi tükeldatud pähkleid või mandleid
- Sega ühes kausis vedelad koostisosad ning teises kausis kuivained omavahel
- Kombineeri mõlema kausi sisud saumikseriga ühtlaseks massiks ja tõsta segu kolmeks tunniks külmikusse.
- Valmista jäätisemasina abil jäätis, ja täida valminud seguga jäätisevormid, lisa pulgad ja külmuta täielikult.
- Sulata kakaovõi ning tume šokolaad, sega sisse meelepärane kogus tükeldatud pähkleid.
- Kasta pulgajäätised ükshaaval glasuuri ning aseta silikoonmatile tarduma. Säilita sügavkülmikus.
Vaata selle retsepti valmistamise käiku videost:
Täistaimne kreemine vaniljejäätis
150 g India pähkleid (leotatud vähemalt 6 tundi)
4 Medjoul datlit (leotatud koos India pähklitega)
400 ml täisrasvast kookospiima
10 g vaniljepastat
Glasuuri jaoks:
250 g kakaovõid
250 g tumedat šokolaadi
Maitse järgi tükeldatud pähkleid või mandleid
- Loputa ja kurna leotatud pähklid ja datlid.
- Pane kõik täidise koostisosad blenderisse ning töötle täiesti ühtlaseks.
- Kalla segu jäätisevormidesse, lisa pulgad ja külmuta täielikult.
- Sulata kakaovõi ning tume šokolaad, sega sisse meelepärane kogus tükeldatud pähkleid.
- Kasta pulgajäätised ükshaaval glasuuri ning aseta silikoonmatile tarduma. Säilita sügavkülmikus.
NB! Glasuuri on oluliselt rohkme, kui jäätiste katmiseks vaja läheb. Ülejäänud glasuur vala küpsetuspaberile või šokolaadivormi, lisa veel meelepäraseid lisandeid ning saad nautida maitsvat käsitööšokolaadi.