KÕIK UUDISED

Tõeliselt võimas planetaarmikser Blackbolt ja vürtsirohke jõulusaja retsept

2024. aasta 17. November #retsept #toode 

Planetaarmikserid on paljudele küpsetamist armastavatele kodukokkadele tuttavad ja paljudel ka olemas.
Blackbolt paistab eelkõige silma oma võimsuse ja suurusega. Tavalise planetaarmikseriga juhtub suuremat kogust pärmitainast valmistades tihti, et masin ei jõua seda sõtkuda ning lisaks ei mahu näiteks kahe suurema saiapätsi kogus tavalise suurusega kaussi lihtsalt ära.

Blackbolti mootor on 1500 W ja kausi suurus on 7 l – suurus ja võimsus on professionaalse köögi vajadusi arvestades välja töötatud. Võrdlesime Blackbolti ja kahe laialt kättesaadava planetaarmikseri mudeli võimekust ning oleme tulemustega väga rahul:

  • 300 g tainast (200 g jahu ja 110 ml vett valmib Blackboltis 1,5 minutiga, teistel läks märkimisväärselt kauem);
  • 1,5 kg tainast (1 kg jahu ja 0,5 l vett) valmib Blackboltis 2 minutiga (teistest masinatest kiireim sai hakkama 5 minutiga);
  • 4 kg tainast valmib Blackboltis 5 minutiga (ükski teine masin nii suurt kogust töödelda ei suutnud);
  • 2 muna vahustamiseks kulub Blackboltis 90 sekundit (teised katsetatud masinad ei saanud nii väikest kogust vahustada, sest otsik ei ulatu munani);
  • 22 muna vahustamiseks kulub Blackboltis 2,5 minutit (teised masinad ajasid munasegu vahustades üle kausi ääre).

Väga meeldib meile ka see, kui vaikne ja stabiilne Blackbolt on, ei mingit rappumist laual ja taustaks mängivat telerit ei olegi vaja valjemaks keerata.

Blackbolt planetaarmikser on Gemossis kohapeal olemas. Astu läbi meie Tartu või Tallinna kauplustest või telli e-poest siit

Vürtsirohke jõulusai 20 sööjale

See jõulusai on ideaalne pühademagustoit, mille saab valmis teha juba nädalaid enne selle nautimist – nii on kiirel pühadeperioodil ka perenaisel võimalik puhata.
 

KOOSTISOSAD:

1 kg nisujahu
100 g suhkrut
21 g kuivpärmi
2 tl soola
2 tl
kaneeli
1 tl jahvatatud muskaati
0.5 tl jahvatatud nelki
1 tl jahvatatud kardemoni
0.5 l käesooja piima
4 suurt muna
230 g pehmet võid
2 tl
vaniljepastat

300 g meelepäraseid rosinaid
150 g kuivatatud jõhvikaid
75 g kuivatatud aprikoose, kergelt hakitud
75 g kuivatatud
ploome, kergelt hakitud
150 ml rummi või apelsinimahla
150 g meelepäraseid hakitud
pähkleid

4 spl sulatatud võid
Tuhksuhrut serveerimiseks

 

Jõulusai

VALMISTAMINE:

  1. Alusta sellest, et paned rosinad, jõhvikad, aprikoosid ja ploomid rummi või apelsinimahla sisse ligunema. Lase neil vähemalt 30 minutit, aga ideaalis üleöö seista. Enne kasutamist kurna.

  2. Sega Blackbolti kausis kokku jahu, suhkur, pärm, sool, kaneel ja maitseained.

  3. Eraldi kausis sega kokku piim, munad, või ja vaniljepasta. Kui sul on teine Blackbolti kauss, siis seda on ideaalne teha selles, alustades 3. kiirusega munade, või ja vaniljepasta ühtlaseks vahustamisest ning siis sooja piima lisamisest. Kui ei ole, siis tee seda käsitsi tavalises kausis vispliga.

  4. Vala vedelad koostisosad jahusegu juurde ja sõtku Blackboltis ühtlaseks tainaks. Selleks kulub umbes 5 minutit.

  5. Lisa tainale pähklid ja puuviljad ning sõtku madalal kiirusel korraks veel läbi.

  6. Õlita tainas pealt kergelt, kata kauss rätikuga ja jäta 1,5–2 tunniks kerkima, kuni mass on kahekordne.

  7. Suru kerkinud tainas õrnalt alla ja jaga see kaheks. Vali ise, kas soovid taina punuda, paned selle võiga määritud leivavormidesse või Panettone vormi. Kata rätikuga ja lase veel tund aega kerkida.

  8. Kuumuta ahi 175 kraadini ja küpseta saiu 35–40 minutit, kuni need on kuldselt kohevad. Pärast ahjust võtmist pintselda saiad üle sulatatud võiga, seejärel jahuta täielikult restil.

  9. Mähi jahtunud saiad toidukilesse ja säilita õhukindlas anumas, kus nende maitse mõne nädala jooksul veel intensiivsemaks muutub. NB! Kui valmistad saiad enam kui kaks nädalat enne serveerimist, siis pintselda neid paar korda nädalas vähese rummiga, et need veel mõnusamaks muutuksid.

  10. Enne serveerimist kaunista saiu vähese tuhksuhkruga.


Sarnased retseptid