Viktoria tursakotletid ja mimosa-kaste
Meie tegevjuht Viktorial oli sel aastal kiusatus valida traditsiooniliselt kiireid retsepte, aga lõpuks otsustas ta hoopis testida, kas on võimalik nutikamal moel aega säästa. Gemoss on suurepärane töökoht, kus meil on muu hulgas võimalik proovida nii tippkokkade käsutuses olevaid uusi tooteid kui ka klassikaks saanud legendaarseid köögiseadmeid.
Seekord tulid appi HendiChef ja Thermomix. HendiChefi retseptidest jäid Viktoriale silma tursafileekotletid, mida mõnes riigis serveeritakse marinaadiga. Nii mõnedki koostisosad algretseptis said Gemossi valikus olevaga asendatud ning allapool on kirjas retsept täpselt nii, nagu Viktoria selle valmistas. Thermomixi otsustas ta panna tõeliselt proovile, valmistades selles koduse majoneesi Mimosa kastme jaoks. Viktoria tõdeb, et mõlemad nutiseadmed said ülesandega suurepäraselt hakkama. Siin on mõned detailid, mis talle kummagi seadme puhul meeldisid:
HendiChef
- Intuitiivne menüü, kõik vajalikud põhifunktsioonid on olemas.
- Suur kauss, mis võimaldab valmistada toitu suuremale hulgale külalistele.
- Väga taskukohane hind ja mitmesugused kampaaniad (näiteks praegu saab kingituseks teise kausi).
Thermomix
- Soliidne hulk programme, sealhulgas isegi fermentatsioon ja riivimine.
- Võimalus retseptis portsjonite arvu reguleerida, ilma et peaks ise arvutama.
- Tohutu andmebaas samm-sammuliste retseptidega, lisaks kingituseks uhke 200 retseptiga kokaraamat
Enne retseptide juurde jõudmist ütleme veel ainult, et pildistamise päeval oli meil kõigil ülihea meel, et ta just sellised retseptid välja valis, sest soolane suutäis kõigi nende kookide vahele maitses väga hästi!
Tursafileekotletid hapumarinaadiga HendiChefi abil
KOOSTISOSAD
Kotlettide jaoks:
600 g jahutatud tursafileed (NB! Sügavkülmutatud ei sobi)
80 g saia
100 g piima
75 g sibulat
2 muna
4 spl riivsaia
6 spl toortatramannat
1 tl värsket või kuivatatud tilli
1 tl soola
½ sl värskelt jahvatatud valget pipart
100 g speltanisujahu
100 g praadimisõli
Äädikamarinaadi jaoks:
1200 g vett
200 g valge veini äädikat
75 g pruuni suhkrut
1 spl soola
3 loorberilehte
10 aroomipipra tera
50 g viilutatud porgandit
50 g viilutatud valget sibulat
VALMISTAMINE
Kotletid:
- Leota sai piimas ja lase seista.
- Pane Hendichefi kaussi noaotsik, lisa 75 g hakitud sibulat ja 1 spl värsket tilli. Haki kiirusel 5, 5 sekundi jooksul.
- Lisa kaussi piimas leotatud sai. Haki uuesti kiirusel 5, 5 sekundi jooksul.
- Lisa tursafilee (luuvaba ja suurteks tükkideks lõigatud). Sega kiirusel 3, 20 sekundi jooksul.
- Lisa kalatainale manna, riivsai ja 2 muna. Sega kiirusel 3, 1 minut.
- Lisa sool. Vastavalt kala tihedusele sega kiirusel 6 veel maksimaalselt 50 sekundit, kuni tainas on õhuline.
- Vormi väikesed kalakotletid, veereta neid speltanisujahus ja prae kiirelt õlis mõlemalt poolt kuldpruuniks.
- Aseta praetud kotletid ahjuplaadile ja küpseta eelkuumutatud ahjus 160 kraadi juures 7 minutit.
- Aseta kotletid kuumakindlasse (näiteks keraamilisse) nõusse või potti.
Marinaad:
- Lisa Hendichefi kaussi vispel, vala sisse vesi, äädikas, suhkur, sool, loorberilehed ja vürtsiterad. Kuumuta marinaadi kausis 3 minutit (temperatuur 100 °C).
- Lisa 50 g viilutatud porgandit. Kuumuta marinaadi veel 9 minutit.
- Lisa 50 g viilutatud sibulat. Keeda veel 3 minutit.
- Vala marinaad kotlettidele, kata nõu ja lase jahtuda. Kuna marinaad on intensiivse maitsega ja võib tunduda harjumatu, soovitan eksperimenteerida – vala marinaadi ainult osale kotlettidest ja jäta ülejäänud ahjujärelvalmistatuna teiste kastmete jaoks.
- Retseptis on marinaadi üsna palju, seega võib vee ja muude koostisosade kogust vähendada või kasutada ülejäänud marinaadi näiteks seente marineerimiseks.
Mimosa kaste koduse majoneesiga Thermomixi abil
KOOSTISOSAD
Majoneesi jaoks:
250 g viinamarjaseemneõli
1 muna (toatemperatuuril)
1 tl sidrunimahla VÕI 1 tl äädikat VÕI 2 tl MONIN Sidruni Rantcho kontsentraati (Viktoria lemmik!)
1-2 tl sinepit
2 näpuotsatäit jahvatatud musta pipart
0.5 tl soola
Mimosa kastme jaoks:
5 keedetud muna
100 g kodust majoneesi
50 g oliiviõli
15 g sidrunimahla või 30 g MONIN Sidruni Rantcho kontsentraati
1 tl sinepit
2 g soola
2 g suhkrut
VALMISTAMINE
Majonees:
- Aseta seadmesse asetatud segamiskausile kaas ja kaalu sinna viinamarjaseemneõli. Kui sul on ka teine Thermomixi kauss, siis tõsta kõrvale. Kui mitte, siis vala lihtsalt teise anumasse.
- Pane Thermomixi kaussi muna, sidrunimahl või äädikas, sinep, pipar ja sool. Sega 1 minut ja 30 sekundit kiirusel 4, samal ajal nirista õli kaanele (NB!), et see aeglaselt kaussi tilguks ja emulsioon moodustuks. Nipp on selles, et kaane peal on kork, mis ei ole hermeetiliselt suletav, vaid seal on väike vahe, mille kaudu õli väga aeglaselt kaussi tilgub.
- Kasuta majoneesi vastavalt vajadusele või aseta suletavasse purki ning hoia külmikus kuni kasutamiseni.
Näpunäited:
- Parima tulemuse saavutamiseks peavad kõik koostisosad ja segamiskauss olema toatemperatuuril.
- Kui majonees ei paksene, tõsta segu kaussi ja lisa veel üks muna. Sega uuesti 1 minut ja 30 sekundit kiirusel 4, lisades aeglaselt algse majoneesisegu kaane kaudu kaussi.
Mimosa kaste:
- Aseta kaussi nuga ja lisa 5 keedetud muna. Haki 6 sekundit kiirusel 4.
- Lisa 100 g kodust majoneesi, oliiviõli, sidrunikontsentraat, sinep, sool, suhkur ja jahvatatud valge pipar. Sega 1 minut kiirusel 2.
- Serveeri kaste ilusas serveerimisnõus ja paku tursafileekotlettide juurde.