Vürtsikas ahjupeedi-kikerherne salat Rita Osa varamust
Kreeka jogurti padjal serveeritud tervislik soe salat maitseb võrratult ja meeldib oma suure kiudainete sisalduse tõttu ka meie kõhubakteritele.
NB! Ise keedetud kikerherned on hoopis teise maitse ja tekstuuriga. Kikerherned keedad soodat lisades pehmeks 10 minutiga, kui soodat ei lisa, kulub selleks 30 minutit.
Retsepti autor on meie hea sõber Rita Osa ning salat valmistati Rita Köök saates. Vaata tervet episoodi siit.
Vürtsikas ahjupeedi-kikerherne salat
3-4 keskmist toorest peeti
1 brokoli (350 g)
4 küüslauguküünt
250 g kuivatatud kikerherneid (8 tundi vees leotatud)
1 sl koriandriseemneid + 2 tl jahvatatud vürtsköömneid + 0,5 tl kurkumit + 0,5 tl jahvatatud Cayenne’ pipart
370 g 10% Kreeka jogurtit
Soola ja pipart
Küpsetamiseks viinamarjaseemneõli
Viimistlemiseks 3 sl oliiviõli ja peotäis värsket münti
- Kuumuta ahi 220 kraadini.
- Pese peedid hoolikalt ja lõika koos koorega sektoriteks. Viiluta küüslauguküüned. Lõika brokoli õisikuteks.
- Pane peedisektorid ja küüslauk küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadi ühele poolele - teisele läheb hiljem küpsema brokkoli. Nirista peetidele õli, keeruta juurde soola ja pipart. Sega kätega läbi ja suska ahju ülemisele siinile 40 minutiks küpsema. Sega paar korda läbi selle aja jooksul.
- Kui peet poolpehme, säti brokoliõisikud plaadi teisele poolele, lisa sorts õli ja sega läbi. Pane plaat tagasi ahju ülemisele siinile, kuniks brokoli krõmpsküpseks saab.
NB! Saltis saad edukalt kasutada ka ahju- või grillköögiviljade ülejääke. - NB! Selle küpsemist kiirendava sooda nipi võid vahele jätta:
Üleöö leotatud kikerherned kurna ja heida poti põhja, lisa 0,5 teelusikatäit soodat. Kuumuta kikerherneid koos soodaga kuivalt kolm minutit, neid pidevalt segades.
Vala peale 1,5 liitrit vett, lase keema tõusta ja riisu tekkiv vaht. Keeda madalal kuumusel 10-30 minutit, kuni kikerherned on pehmed, kuid hoiavad veel oma kuju. Kurna. - Kuumuta pannil keskmisel kuumusel vürtsid õlis pidevalt segades minut. Lisa kikerherned. Pidevalt segades ja vajadusel kuumust tõstes rösti kikerherned kuldseks.
Määri Kreeka jogurt ühtlaselt serveerimisalusele. Laota peale peet ja brokoli, neile pudista kikerherned. Nõrista peale väärisoliiviõli ja soputa üle mündilehtedega.
Foto: Pasi Kokko