Gluteenivabad vastlakuklid mandli-marjatäidisega
2025. aasta 29. Jaanuar
#retsept #toode #inspiratsioon

Vastlapäev on sel aastal alles märtsis, aga meile tundub küll, et vastlakuklite aeg on käes. Oleme oma Köögi- ja Baarikunsti Õppetoas juba kõvasti katsetanud ning julgeme jagada üht gluteeni- ja pärmivaba kuklite retsepti, mida saavad nautida ka inimesed, kes gluteeni väldivad. Loomulikult ei ole kuklid pärmitaignaga identsed, aga siiski väga maitsvad. Oleme ausad – milline kukkel ei ole maitsev, kui see on rikkaliku mandli-marjatäidise ja vahukooremütsiga!
Meie valmistasime taigna Thermomixi abil, aga sarnased funktsioonid on olemas ka HendiChef multifunktsionaalsel köögiabilisel ning kui jahvatad tatra eelnevalt köögikombainis või kasutad hoopis tatrajahu, siis saad ka lihtsalt käte abil taigna kokku segada.
TOORAINED:
100 g mandlijahu (Thermomixi/Hendichefi kasutades võid kasutada ka terveid mandleid, sest neist saab ka mandlite jahvatamiseks kasutada)
100 g toortatart (või toortatra jahu)
30 g psülliumi pulbrit
2 tl gluteenivaba küpsetuspulbrit
0.5 tl soola
0.5 tl jahvatatud kardemoni
1 muna
230 g keevat vett
1 spl õunasiidriäädikat
2 spl mett
100 g mandlijahu (Thermomixi/Hendichefi kasutades võid kasutada ka terveid mandleid, sest neist saab ka mandlite jahvatamiseks kasutada)
100 g toortatart (või toortatra jahu)
30 g psülliumi pulbrit
2 tl gluteenivaba küpsetuspulbrit
0.5 tl soola
0.5 tl jahvatatud kardemoni
1 muna
230 g keevat vett
1 spl õunasiidriäädikat
2 spl mett
TÄIDISE JAOKS:
50 g mandlijahu
1 dl Fruitiere ilma suhkru ja säilitusaineteta püreed (meie lemmikud on vaarikas ja mustsõstrar)
Maitse järgi tuhksuhkrut
Serveerimiseks vahukoort ja külmkuivatatud vaarikatükke.
50 g mandlijahu
1 dl Fruitiere ilma suhkru ja säilitusaineteta püreed (meie lemmikud on vaarikas ja mustsõstrar)
Maitse järgi tuhksuhkrut
Serveerimiseks vahukoort ja külmkuivatatud vaarikatükke.
VALMISTAMINE:
-
Eelkuumuta ahi 180 kraadini ning aseta ahjuplaadile küpsetuspaber või silikoonmatt.
-
Pane Thermomixi kaussi toortatar, psüllium, küpsetuspulber, sool ja kardemon. Kui kasutad terveid mandleid, siis ka need. Jahvata 30 sekundit kiirusel 10. Kui kasutad mandlijahu, siis lisa see peale jahvatamist ning sega veel 5 sekundit kiirusel 5.
-
Lisa kaussi kõik ülejäänud koostisosad ning sõtku tainast 1 minut.
-
Tõsta taigen silikoonmatile ning lase veerand tundi puhata.
-
Jaga taigen 6 võrdseks osaks (ideaalne on kaalu kasutada), veereta need pallikesteks ning vajuta pallikesed enne ahjuplaadile panemist kergelt lapikuks.
-
Küpseta 50-55 minutit kuni kuklid on küpsed, seejärel lase neil täielikult jahtuda.
-
Lõika jahtunud kuklitelt mütsid pealt ja uurista veidi sisu kukli seest välja.
-
Hõõru kuklite sisu mandlijahu, marjapüree ja vähese suhkruga ühtlaseks. Suhkru võid asendada ka meega ning tee kuklite sisu täpselt enda maitse järgi.
-
Jaga täidis kuklite vahel ning kata see omakorda vahukooremütsiga. Kaunista külmkuivatatud vaarikatega.