Kolm täistaimset retsepti maailma veganite päeva tähistamiseks
2022. aasta 29. Märts
#retsept #vegan #JustNature
Taimetoit jõuab üha rohkamate inimeste toidulauale ning kuna täna tähistatakse maailmas veganite päeva, siis jagame teiega ahvatlevaid täistaimsete toitude retsepte. Aga enne, kui retseptideni jõuame vajab vastust üks oluline küsimus.
Mida veganid söövad?
Lihtne vastus on see, et kõike, mis ei ekspluateeri kuidagi loomade heaolu. Ehk siis kõike, mis on pärit taimedelt. Veganite menüüsse ei kuulu liha, munad, piimatooted, mesi ega muu loomadelt pärinev tooraine. Suur osa veganeid ei kasuta loomseid tooteid ka väljaspool toidulauda ning loobuvad lambavilla, naha ning siidi kasutamisest.
Kas vegantoit on tervislik?
Taimede söömine iseenesest on kindlasti tervislik, kuid see ei tähenda, et kõik vegantoidud tingimata tervislikud oleksid. Paljud on otsustanud taimse toidulaua kasuks eetilistel põhjustel ning naudivad heal meelel pooltooteid – taimseid burgereid, pelmeene, kotlette, armastavad pastatooteid ning magusat ning ei pööra toodete tervislikkusele suurt rõhku.
Küll aga on taimede lisamine toidulauale kindlasti kasulik ning mida värvilisem toidulaud on, seda rohkem vajalikke mineraale, vitamiine ning fütotoiteaineid toidust saame.
Küll aga on taimede lisamine toidulauale kindlasti kasulik ning mida värvilisem toidulaud on, seda rohkem vajalikke mineraale, vitamiine ning fütotoiteaineid toidust saame.
Lihtsad valgurikkad taimetoiduretseptid
Salati või püreesupi täistaimsena valmistamine ei ole ilmselt ühelegi kodukokale ületamatu katsumus, aga tihti ei oska me taimsetesse toitudesse piisavalt valku lisada, seega meie valisime tänasteks veganpäeva retseptideks just valgurikkad retseptid.
PASTA BOLOGNESE
Koostisosad:
100 g hernehelbeid (meie kasutasime Just Nature vahemeremaitselist segu)
Praadimiseks õli
1 suur porgand
1 küüslauguküüs
1 väike sibul
200 ml tomatipüreed (meie kasutasime seda)
Maitse järgioola, pipart ja suhkrut
Serveerimiseks meelepärast keedetud pastat
100 g hernehelbeid (meie kasutasime Just Nature vahemeremaitselist segu)
Praadimiseks õli
1 suur porgand
1 küüslauguküüs
1 väike sibul
200 ml tomatipüreed (meie kasutasime seda)
Maitse järgioola, pipart ja suhkrut
Serveerimiseks meelepärast keedetud pastat
Valmistamine:
1. Sega hernehelbed 200g veega ning jäta müneks minutiks paisuma. Seejärel vormi neist käte vahel väikesed pallikesed. Prae need väheses õlis kuldseks ning tõsta hetkeks kõrvale.
2. Haki köögiviljad peenelt. Samal pannil prae sibul, küüslauk ning porgand keskmisel kuumusel kergelt klaasjaks. Seejärel lisa tomatipüree ning maitsesta kaste endale meelepäraselt. Lase 5 minutit podiseda, seejärel lisa eelnevalt praetud “liha”pallikesed ning eelnevalt keedetud pasta.
3. Serveerimisel sobib lisada mõnd taimset juustu ja värskeid ürte.
1. Sega hernehelbed 200g veega ning jäta müneks minutiks paisuma. Seejärel vormi neist käte vahel väikesed pallikesed. Prae need väheses õlis kuldseks ning tõsta hetkeks kõrvale.
2. Haki köögiviljad peenelt. Samal pannil prae sibul, küüslauk ning porgand keskmisel kuumusel kergelt klaasjaks. Seejärel lisa tomatipüree ning maitsesta kaste endale meelepäraselt. Lase 5 minutit podiseda, seejärel lisa eelnevalt praetud “liha”pallikesed ning eelnevalt keedetud pasta.
3. Serveerimisel sobib lisada mõnd taimset juustu ja värskeid ürte.
Koostisosad:
60 g punaseid läätsesid
60 g kinoad
0.5 tl paprikapulbrit
0.5 tl karrit
Soola
Praadimiseks kookosõli
Serveerimiseks meelepärast salatit.
60 g kinoad
0.5 tl paprikapulbrit
0.5 tl karrit
Soola
Praadimiseks kookosõli
Serveerimiseks meelepärast salatit.
Valmistamine:
1. Pane läätsed ja kinoa potti, vala üle 400 ml keeva veega ning keeda umbes 20 minutit kuni need on pehmed. Kui vesi vahepeal ära aurab, siis lisa pisut vett juurde, aga mitte liiga palju – peab tekkima pudrutaoline mass.
2. Sega keedetud kinoale ja läätsedele juurde maitseained ning lase sel pisut jahtuda.
3. Vormi segust 4 kotletti ning prae need keskmisel kuumusel mõlemalt poolt krõbedaks.
4. Serveeri oma lemmiksalatiga.
1. Pane läätsed ja kinoa potti, vala üle 400 ml keeva veega ning keeda umbes 20 minutit kuni need on pehmed. Kui vesi vahepeal ära aurab, siis lisa pisut vett juurde, aga mitte liiga palju – peab tekkima pudrutaoline mass.
2. Sega keedetud kinoale ja läätsedele juurde maitseained ning lase sel pisut jahtuda.
3. Vormi segust 4 kotletti ning prae need keskmisel kuumusel mõlemalt poolt krõbedaks.
4. Serveeri oma lemmiksalatiga.
TAIMNE FRIKADELLISUPP
Koostisosad:
800 ml köögiviljapuljongit
1 väiksem sibul
1 küüslauguküüs
1 suur porgand
Pool juursellerit
1 väike või pool suurt suvikõrvitsat
50 g konservmaisi
100 g meelepärase maitsega taimse liha helbeid
200 g vett
Pisut õli praadimiseks
Värsket peterselli ja tilli serveerimiseks
1 väiksem sibul
1 küüslauguküüs
1 suur porgand
Pool juursellerit
1 väike või pool suurt suvikõrvitsat
50 g konservmaisi
100 g meelepärase maitsega taimse liha helbeid
200 g vett
Pisut õli praadimiseks
Värsket peterselli ja tilli serveerimiseks
Valmistamine:
1. Puhasta ja tükelda köögiviljad endale meelepärasesse suurusesse (arvesta, et suuremad tükid küpsevad kauem)
2. Kuumuta poti põhjas pisut õli ning prae selles sibulat, küüslauku ning porgandit umbes 5 minutit keskmisel kuumusel. Seejärel lisatükeldatud juurseller ning prae veel 5 minutit. Viimasena lisa potti köögiviljapuljong, konservmais ning suvikõrvits. Lase keema tõusta.
3. Sega taimse liha helbed veega ning jäta kolmeks minutiks paisuma. Seejärel vormi meelepärase suurusega frikadellid ning prae need pannil vähese õliga kuldseks.
4. Kui köögiviljad on pehmed, siis lisa potti ka frikadellid, maitsesta veel vajadusel soola ja pipraga ning serveeri värskete ürtidega.
1. Puhasta ja tükelda köögiviljad endale meelepärasesse suurusesse (arvesta, et suuremad tükid küpsevad kauem)
2. Kuumuta poti põhjas pisut õli ning prae selles sibulat, küüslauku ning porgandit umbes 5 minutit keskmisel kuumusel. Seejärel lisatükeldatud juurseller ning prae veel 5 minutit. Viimasena lisa potti köögiviljapuljong, konservmais ning suvikõrvits. Lase keema tõusta.
3. Sega taimse liha helbed veega ning jäta kolmeks minutiks paisuma. Seejärel vormi meelepärase suurusega frikadellid ning prae need pannil vähese õliga kuldseks.
4. Kui köögiviljad on pehmed, siis lisa potti ka frikadellid, maitsesta veel vajadusel soola ja pipraga ning serveeri värskete ürtidega.
Head kokkamist! Kui katsetad mõnd retsepti, siis märgi meid oma postitustes ning kasuta #gemoss. Jagame oma lemmikuid hea meelega!