Retsept: Pidulik tort “Piimanäkk”
2022. aasta 8. Detsember
#retsept #tähistamine #inspiratsioon #MeieInimesed
Getter ja Ivi tegutsevad igapäevaselt Gemossi saalis aga torti vaadates tundub küll, et võib-olla peaks nad hoopis kogu aeg magustoite valmistama, sest meil kõigil vajus seda iludust nähes suu lahti. Selgus sai majja, kui tuli välja, et Getter on täitsa mitu koolitust läbinud ning küpsetamine on talle vägagi hingelähedane.
Tüdrukud ise ütlesid torti kirjeldades, et valisid selle suussulavuse ning elegantse välimuse pärast ning tõesti võlus see ära kõiki, kes seda maitsta said.
NB! Kui hakkad seda kodus katsetama, siis arvesta, et vahvlipaberist söödavad lilled ja karamelliniit kohe esimesel korral päris sama elegantsed ei pruugi tulla, aga katsetamist tasuvad kindlasti!
Tüdrukud ise ütlesid torti kirjeldades, et valisid selle suussulavuse ning elegantse välimuse pärast ning tõesti võlus see ära kõiki, kes seda maitsta said.
NB! Kui hakkad seda kodus katsetama, siis arvesta, et vahvlipaberist söödavad lilled ja karamelliniit kohe esimesel korral päris sama elegantsed ei pruugi tulla, aga katsetamist tasuvad kindlasti!
TORT PIIMANÄKK
Biskviit:
200 g jahu
15 g küpsetuspulbrit
60 g sulatatud ja jahtunud võid
3 muna – vahustatud
450 g kondenspiima
35 g hapukoort
200 g jahu
15 g küpsetuspulbrit
60 g sulatatud ja jahtunud võid
3 muna – vahustatud
450 g kondenspiima
35 g hapukoort
🍰 Eelkuumuta ahi 160-170 kraadini (sõltub ahjust). Sega omavahel jahu ja küpsetuspulber.
🍰 Sega omavahel sulavõi, vahustatud munad, kondenspiim ning hapukoor. Sõelu kuivained ülejäänud segu juurde ning sega õrnalt läbi.
🍰 Küpseta põhjad õhukese kihina ahjuplaadil ning hiljem saad lõigata endale sobivas suuruses põhjad (mida väiksemad põhjad lõikad, seda kõrgem kook hiljem tuleb. Pildil on kasutatud 18cm diameetrit.
🍰 Küpseta 5-7 minutit ja lase täielikult jahtuda.
🍰 Sega omavahel sulavõi, vahustatud munad, kondenspiim ning hapukoor. Sõelu kuivained ülejäänud segu juurde ning sega õrnalt läbi.
🍰 Küpseta põhjad õhukese kihina ahjuplaadil ning hiljem saad lõigata endale sobivas suuruses põhjad (mida väiksemad põhjad lõikad, seda kõrgem kook hiljem tuleb. Pildil on kasutatud 18cm diameetrit.
🍰 Küpseta 5-7 minutit ja lase täielikult jahtuda.
Täidiskreem:
8 lehte želatiini
320 g piima
200 g vahukoort
Näpuotsatäis soola
1 vaniljekaun või tl vaniljepastat
6 munakollast
130 g suhkrut
150 g vahukoort
8 lehte želatiini
320 g piima
200 g vahukoort
Näpuotsatäis soola
1 vaniljekaun või tl vaniljepastat
6 munakollast
130 g suhkrut
150 g vahukoort
🍰 Pane želatiinilehed külma vette paisuma.
🍰 Pane piim ja 200 vahukoort paksupõhjalisse potti soojenema ning soojenda see umbes 70 kraadini. Kui kasutad vaniljekauna, siis lõika see pooleks, eemalda seemned ning kuumuta piimasegu koos sellega.
🍰 Vahusta munakollased kergelt suhkru ja sutsu soolaga.
🍰 Kalla veidi kuuma piima munasegule ning sega hoolikalt läbi. Siis vala munasegu tagasi ülejäänud piima juurde potti ning sega madalal kuumusel pidevalt kuni segu pakseneb.
🍰 Keera tuli kinni ning sega juurde kuivakspigistatud želatiinilehed. Kui kasutad vaniljepastat, siis lisa ka see nüüd.
🍰 Jahuta kreem 30 kraadini ning seejärel sega juurde tugevate tippudeni vahustatud vahukoor
🍰 Pane piim ja 200 vahukoort paksupõhjalisse potti soojenema ning soojenda see umbes 70 kraadini. Kui kasutad vaniljekauna, siis lõika see pooleks, eemalda seemned ning kuumuta piimasegu koos sellega.
🍰 Vahusta munakollased kergelt suhkru ja sutsu soolaga.
🍰 Kalla veidi kuuma piima munasegule ning sega hoolikalt läbi. Siis vala munasegu tagasi ülejäänud piima juurde potti ning sega madalal kuumusel pidevalt kuni segu pakseneb.
🍰 Keera tuli kinni ning sega juurde kuivakspigistatud želatiinilehed. Kui kasutad vaniljepastat, siis lisa ka see nüüd.
🍰 Jahuta kreem 30 kraadini ning seejärel sega juurde tugevate tippudeni vahustatud vahukoor
🍰 Kuumuta 240 g vahukoort ning sulata selles valge šokolaadi nööbid. Sega ühtlaseks. Lisa nüüd vaniljepasta ja ülejäänud vahukoor ning sega uuesti ühtlaseks.
🍰 Lase kreemil umbes 2 tundi külmkapis puhata seista, seejärel vahusta kohevaks.
🍰 Lase kreemil umbes 2 tundi külmkapis puhata seista, seejärel vahusta kohevaks.
🍰 Kooki kokku panna on lihtne lahtikäivas koogivormis nii saad seinad sirged hoida.
🍰 Pane vormi põhja biskviit, kata see täidiskreemiga ning jätka seda protsessi kuni nii biskviit kui ka kreem otsas on.
🍰 Jäta kook vormis paariks tunniks jahedasse tahenema.
🍰 Seejärel kata tort ühtlaselt kattega (selleks on hea kasutada sirgete äärtega metallspaatlit) ning kaunista meelepäraselt. Pildil on kasutatud toiduvärviga toonitud vahvlilehti lillede tegemiseks.
🍰 Pane vormi põhja biskviit, kata see täidiskreemiga ning jätka seda protsessi kuni nii biskviit kui ka kreem otsas on.
🍰 Jäta kook vormis paariks tunniks jahedasse tahenema.
🍰 Seejärel kata tort ühtlaselt kattega (selleks on hea kasutada sirgete äärtega metallspaatlit) ning kaunista meelepäraselt. Pildil on kasutatud toiduvärviga toonitud vahvlilehti lillede tegemiseks.
Tognana tordialuse leiad siit.