KÕIK UUDISED

Retsept: Purgiliha

2022. aasta 5. Oktoober #kulinaaria #retsept #MeieInimesed 
Gemoss kaupluse juhataja Sigrid meisterdas #meieinimesed raames imelise purgiliha. Tema nimelt ei armasta üldse magusat ning magustoidu asemel naudib ta hoopis kõiksugu hoidiseid ning erinevaid liha- ja kalatooteid. Mõistagi meeldib talle nendega ka ise katsetada ja tänast purgiliha, mille retsepti soovitas talle hea kolleeg Marge, on korduvalt valmistatud nii endale, perele kui ka tuttavatele. Tavaliselt süüakse purgiliha leivaga või muu toidu juurde. Sigrid ise tunnistab aga ausalt, et tema sööb seda otse purgist kahvli või lusikaga, nagu tavalised inimesed näiteks jäätist söövad. Meie kiidame sellise teguviisi igal juhul heaks, sest elu ongi nautimiseks!

Soovitame seda purgiliha lähipäevadel suurem ports valmistada ning seda mitmel põhjusel:

  • Esiteks säilib see suletuna külmkapis mitu kuud;
  • Teiseks sobib see ülihästi jõulukingituseks – oleme ausad söödavad ja ise tehtud kingitused on ju ikka kõige rohkem armastatud;
  • Kuna küpsetamisaeg on pikk ning elekter ei ole hetkel just kõige soodsam, siis tasub korraga ikka terve ahjutäis teha.
  • Fotod: Laura Oro


PURGILIHA

3 kg mitte väga rasvast sea kaelakarbonaadi.
1 kg harilikku valget sibulat.
(kogused võivad olla väiksemad aga liha ja sibula suhe on 3:1)
Soola
Jahvatatud pipart
Terapipart
Loorberilehti
Vett

🧅Karbonaad tuleb hakkida peeneks, umbes 1 cm kuubikuteks.
🧅Sibul hakkida peeneks või riivida, hariliku koonusriivi kõige suurema poolega sammuti peeneks.
🧅Sibul ja liha omavahel koos soola ja jahvatatud pipraga hoolikalt läbi segada. Maitsestamisel olla helde-lihast ja sibulast tulev vedelik, lahjendab veidi lõpptulemust, seega segu olgu pigem tugevalt soolane. Kui on aega, jätta segu ööseks külmkappi ja hommikul uuesti segada, vajadusel veelkord, maitsestada.
🧅Saadud segu panna tihedalt 300-500g purkidesse. Kõige peale 3-4 pipratera ja paar loorberilehte. Lisada vett nii palju et ulatuks peaaegu kaaneni. Kaaned õrnalt sulgeda. (kindlasti mitte lõpuni kinni keerata.)
🧅Purgid asetada ahju ja kuumutada 110C juures ca 3h. Vahepeal kindlasti jälgida, et purgid “üle ei keeks”. (Kui mõni purk hakkab kaane vahelt läbi ajama, tuleb see ahjust välja võtta, puhastada ja uuesti kaas peale panna.) Peale 3h võib ahju temperatuuri alandada 70C ni ja lasta ahjus küpseda 4-6h, mida kauem seda parem.
🧅Lõpuks purgid ahjust välja võtta, kõvasti kaaned kinni keerata ja lasta aeglaselt jahtuda.

PS: Sigrid on kindel, et külmkapis säilib see purgiliha rohkem kui paar kuud, lihtsalt kogemus puudub-pole kunagi nii kauaks jätkunud :)
Puidust serveerimisaluse leiad siit.


Fotod: Laura Oro



Sarnased retseptid