Uus trend küpsetamismaastikul – jahuvaba seemneleib
Koduste küpsetajate retseptiarsenal on viimasete aastate jooksul kõvasti kasvanud. Mäletame kõik, kuidas ühel oli trendikas kõik, mis oli gluteenivaba ning päris saiast käisid kauge kaarega mööda ka need, kes tsöliaakiast isegi kuulnud ei olnud. Ning seda, kui 2020 kevadel hakkasid kõik äkitselt haputaignast saia küpsetama. Ka mõned neist, kes eelnevalt tükk aega gluteeni vältinud olid…
Nüüd on pead kergitama hakanud järjekordne trend, mille otsustasime ise järgi proovida ning oleme tulemusega vägagi rahul. Tegemist on leivaretseptiga, kus ei ole üldse jahu kasutusel vaid põhiliseks koostisosaks on hoopis seemned! Kasutada võib kõikvõimalikke seemneid – chia-, seesami-, päevalille-, kõrvitsa- ja linaseemneid. Kuna seemned on väga kõrge toiteväärtusega on säärased leivaretseptid kindlasti tervislikud sisaldades kasulikke rasvhappeid, palju mineraale ning vitamiine. Samas peab arvestama sellega, et seemned on ka väga kõrge kalorsusega ning kindlasti ei ole tegemist kalorivaba dieettoiduga.
Meie katsetasime retsepti Gemossis müügil oleva seemneleiva seguga ning proovisime lisaks standardretseptile ka vegan versiooni. Rõõmuga kuulutame, et mõlemad retseptid toimivad hästi ning maitsevad veel paremini! Meie küpsetasime leivakesed sel korral silikooonvormis, aga loomulikult sobib küpsetamiseks ka tavaline leivavorm.
Jahuvaba seemneleib
Originaalretsept:
1 purk Cake & Bake seemneleiva segu või 620 g ise kokku segatud meelepäraseid seemneid
3 muna
6 spl neutraalse maitsega toiduõli
1 purk Cake & Bake seemneleiva segu või 620 g ise kokku segatud meelepäraseid seemneid
3 muna
6 spl neutraalse maitsega toiduõli
Ilma õlita veganversioon:
200 g Cake & Bake seemneleiva segu või ise kokku segatud meelepäraseid seemneid
4 spl sooja vett
200 g Cake & Bake seemneleiva segu või ise kokku segatud meelepäraseid seemneid
4 spl sooja vett
Valmistamine:
Sega koostisosad omavahel, tõsta vormi(desse) ning silu pealt ühtlaseks.
Pane vormid KÜLMA ahju ning lülita see siis 175 kraadile. Küpseta väikseid vorme 30 minutit, suuremaid 35 minutit.
Enne vormist välja võtmist lase 20 minutit jahtuda.
Sega koostisosad omavahel, tõsta vormi(desse) ning silu pealt ühtlaseks.
Pane vormid KÜLMA ahju ning lülita see siis 175 kraadile. Küpseta väikseid vorme 30 minutit, suuremaid 35 minutit.
Enne vormist välja võtmist lase 20 minutit jahtuda.
Naudi viilutatud seemneleiba meelepäraste katetega või mõne mõnusa püreesupi lisandiks.
Cake & Bake seemneleiva segud leiad Gemossist, meie e-poest ning ka teistest hästivarustatud toidupoodidest, näiteks Stockmannist.
Cake & Bake seemneleiva segud leiad Gemossist, meie e-poest ning ka teistest hästivarustatud toidupoodidest, näiteks Stockmannist.