KÕIK UUDISED

10 küsimust toiduprofile: Rita Osa

2024. aasta 30. August #10küsimust 

Alati särav Rita Osa kokkab, koolitab, toimetab retsepte, veab telesaadet ja küpsetab, küpsetab, küpsetab. Gemoss ja Rita on üksteise suured fännid ning juba õige pea on veelgi rohkem koostööprojekte oodata. Esimeses järjekorras saab osaleda meie Köögi ja Baarikunsti Õppeklassis toimuvas fermenteerimise meistriklassis. 

Kuidas selle tööni jõudsid?

Meite pere naised - ema on mul Saaremaalt - on alati olnud suured kokkajad ja mind kaasati juba väiksena kõigesse. Laud pidi olema lookas nagu äke ja toit ei tohtinud otsa saada, kui pidu oli. Ema Marta, tädi Juta - kes peab juba 27 aastat Lümanda Söögimaja - ja vanaema Olga ongi täiega süüdi, et ma toidukire nakkuse sain. Kogu vaba aeg möödus köögis. See tegi ja teeb mind siiani oi-kui-õnnelikuks. Lõpuks õppisin TEKO-s kondiitriks. 12 aastat olen olnud ajakirja Oma Maitse retseptitoimetaja ja sama kaua teinud ka toidukoolitusi.

‌Mida pead erialaselt oma suurimaks saavutuseks?

Saatesarja "Rita Köök". Mulle läheb tohutult korda kodutoidus peituv potentsiaal! Söödud toidu kvaliteedi ja meie vaimse ja füüsilise tervise vahel on lahutamatu seos. Tänu saatesarjale olen saanud võimaluse jagada inimestega oma kirge eheda ja päris toidu valmistamise vastu. See tähendab toitu, mille teed valmis nullist, kasutades päris toorainet, mitte ei söö kiirustades ultratöödeldud toitu. Fermenteerimine ja meie mikrobioomi toetav toit on teemad, mis mulle kõige kallimad. Tead ju seda ütlust, et kui sa sööd toitu kui ravimit, ei pea sa hiljem sööma ravimeid kui toitu.

Iseloomusta iseennast paari lausega.

Olen uudishimulik ja rõõmustan ilma ja inimeste üle. Tahan piiluda asjade taha ja kipun kogu aeg küsima, miks asjad on nii, mitte naa. Innustun kergesti. Kirglik kõiges, mis puudutab toitu. Pedantlik olen ka. Kui porgandi peab supi sisse lõikama poolesentimeetristeks kuubikuteks, siis nii on. Ei saa lõigata suuremateks tükkideks või hoopis riivida, sest porgand maitseb siis hoopis teisiti!

‌Mis sulle oma töö juures kõige rohkem meeldib?

Uute maitsete avastamine ja uute retseptide loomine. Toit on üks armastuse keeli - kui tegija valmistab toitu armastusega, siis toidu sööja tunneb seda armastust, ilma et sõnagi oleks vahetatud. Mulle meeldivad inimesed ja suur rõõm on oma toidukoolitustel inimesi inspireerida läbi toidu oma perele ja sõpradele armastust avaldama.

Kust leiad inspiratsiooni?

Inspiratsioon tuleb metsast, niidult, põllult, mere ja järve äärest, reisidelt, väljas söömas käies, ägedatest kokaraamatutest, toidufilme vaadates, aga ka kontserdilt ja teatrist ja põnevatest vestlustest. Inspiratsioon ei pruugi alati toiduga otseselt seotud olla.