Alati särav Rita Osa kokkab, koolitab, toimetab retsepte, veab telesaadet ja küpsetab, küpsetab, küpsetab. Gemoss ja Rita on üksteise suured fännid ning juba õige pea on veelgi rohkem koostööprojekte oodata. Esimeses järjekorras saab osaleda meie Köögi ja Baarikunsti Õppeklassis toimuvas fermenteerimise meistriklassis.
Kuidas selle tööni jõudsid?
Meite pere naised - ema on mul Saaremaalt - on alati olnud suured kokkajad ja mind kaasati juba väiksena kõigesse. Laud pidi olema lookas nagu äke ja toit ei tohtinud otsa saada, kui pidu oli. Ema Marta, tädi Juta - kes peab juba 27 aastat Lümanda Söögimaja - ja vanaema Olga ongi täiega süüdi, et ma toidukire nakkuse sain. Kogu vaba aeg möödus köögis. See tegi ja teeb mind siiani oi-kui-õnnelikuks. Lõpuks õppisin TEKO-s kondiitriks. 12 aastat olen olnud ajakirja Oma Maitse retseptitoimetaja ja sama kaua teinud ka toidukoolitusi.
Mida pead erialaselt oma suurimaks saavutuseks?
Saatesarja "Rita Köök". Mulle läheb tohutult korda kodutoidus peituv potentsiaal! Söödud toidu kvaliteedi ja meie vaimse ja füüsilise tervise vahel on lahutamatu seos. Tänu saatesarjale olen saanud võimaluse jagada inimestega oma kirge eheda ja päris toidu valmistamise vastu. See tähendab toitu, mille teed valmis nullist, kasutades päris toorainet, mitte ei söö kiirustades ultratöödeldud toitu. Fermenteerimine ja meie mikrobioomi toetav toit on teemad, mis mulle kõige kallimad. Tead ju seda ütlust, et kui sa sööd toitu kui ravimit, ei pea sa hiljem sööma ravimeid kui toitu.
Iseloomusta iseennast paari lausega.
Olen uudishimulik ja rõõmustan ilma ja inimeste üle. Tahan piiluda asjade taha ja kipun kogu aeg küsima, miks asjad on nii, mitte naa. Innustun kergesti. Kirglik kõiges, mis puudutab toitu. Pedantlik olen ka. Kui porgandi peab supi sisse lõikama poolesentimeetristeks kuubikuteks, siis nii on. Ei saa lõigata suuremateks tükkideks või hoopis riivida, sest porgand maitseb siis hoopis teisiti!
Mis sulle oma töö juures kõige rohkem meeldib?
Uute maitsete avastamine ja uute retseptide loomine. Toit on üks armastuse keeli - kui tegija valmistab toitu armastusega, siis toidu sööja tunneb seda armastust, ilma et sõnagi oleks vahetatud. Mulle meeldivad inimesed ja suur rõõm on oma toidukoolitustel inimesi inspireerida läbi toidu oma perele ja sõpradele armastust avaldama.
Kust leiad inspiratsiooni?
Inspiratsioon tuleb metsast, niidult, põllult, mere ja järve äärest, reisidelt, väljas söömas käies, ägedatest kokaraamatutest, toidufilme vaadates, aga ka kontserdilt ja teatrist ja põnevatest vestlustest. Inspiratsioon ei pruugi alati toiduga otseselt seotud olla.
Milline on sinu lemmikrestoran Eestis ja miks?
Restoran Vegan V. Nii väike, nii nunnu, alati sooja teenindusega ja ALATI on road nii maitsvad, et löövad pahviks kohe. Vahel toob esimene amps üllatuspisaragi silma. Olen ise omnivoor ja vedanud Vegan V-sse hulga omnivoore, kes kõik on olnud üllatunud, kui hõrk ja põnev võib täistaimne toit olla!
Mis seostub sinu peas sõnaga “Gemoss”?
No see on lihtne: kui 10 aastat tagasi esimest korda Gemossi poodi sisse astusin, hakkas mu sisemine laps kohe õhinas üles-alla hüppama, nagu oleks sattunud suurde kommipoodi. Eks ma läksin emotsionaalseks ka kõigi nende riiulite vahel uitades, lihtsalt nii suur tänutunne tuli peale. Mõtle, keegi on teinud sellise poe, kus on saada kõik ja rohkemgi, millest olen unistanud! Enam ei pea mööda e-poode näpuga järge ajama.
Gemoss on kommipood kokkadele, kondiitritele ja baarmenitele.
Mis on sinu lemmiktoode või lemmikbränd Gemossi valikust?
Tooteid, mis mul Gemossi poes silma särama löövad, on uuh, kui palju. Neid ma tassin jõudumööda oma kööki ja kodustan mõnuga. Töövahendid väiksematest vidinatest kogukama kolani ja stiilsed nõud-söögiriistad-klaasid.
Gemossi nõusid, klaase ja söögiriistu olen ka muide kasutanud toidufotode stiliseerimisel juba 10 aastat ja neid selle tarbeks Gemossist laenutanud. Pikk pai ja kiitus kõigile Gemossi töötajatele - te olete alati nii abivalmid, rõõmsad, hoolivad ja kannatlikud!!!
Ja muidugi tooraine. La Fruitiere püreesid kasutan igapäevaselt ja kiidan taevani nende puhast koostist. Samuti Just Nature pähkleid ja seemneid, kuivatatud marju, mandlijahu jm kuivaineid, sh erinevad läätsed, oad, riis jne. Maitseained, sh kuivatatud ürdid, vürtsid. Õlid ja äädikad jne jne
Miks just see ja kuidas sa seda kasutad? Jaga palun mõni retsept või kasutamise nipp.
La Fruitiere jahutatud passionipüree on mu absoluutne lemmik! Kasutan seda kreemides, nõristan kookidele ja teen sellest Passion fruit curd’i samal põhimõttel, nagu brittide Lemon curd-võiet tehakse.
Mida sooviksid Gemossi valikust veel leida? Ehk on mõni selline asi, mida Eestis kuskil ei müüda, aga sooviksid osta?
Mul on kohe tuua kaks näidet: Rita Köök saadet tehes võttis Gemoss oma tootevalikusse Hollandi minipannkoogi panni, et eestlasedki saaksid neid tillukesi imemaitsvaid poffertjes’ pannukaid teha, ja mustad nitriilkindad, millega on ülimugav töötada ja mis ka, olgem ausad, näevad seksikad välja;)