KÕIK UUDISED

Kurgi-sibula salat ja chilli-tomati-paprika kaste

2024. aasta 12. Detsember #MeieInimesed #retsept 

Meie Tallinna kaupluse juhataja Sigrid on suur hoidistamise fänn. Juba on blogis kirjas tema purgiliha ja marineeritud riisikate retseptid. Sel aastal saab hoidiseretseptide nimekiri täiendatud veel kahe lemmikuga.
Miks just hoidised? Sigrid kommenteerib:  „Terve kevade ja suve oma kodus ja aias erinevaid taimi ja köögivilju kasvatades meeldib mulle neid kõiki alati ka hoidisteks teha. Esimeste külmade ilmadega, esimese suveigatsusega on maailma parimaks lohutuseks enda või vanaema aiasaadustega maiustamine. Iga aasta saavad maitsed veidi erinevad, sest 100% retseptist kinni pidada mulle pole kunagi meeldinud
😊 aga jagan kahe raudse lemmiku retsepti“.

Kurgi-sibula salat

KOOSTISOSAD

2 kg kurke
1 kg sibulat
2 spl söögiäädikat 20%
2 spl suhkrut
1 spl soola 
1 tl sinepiseemneid (valikuline)
Paar loorberilehte (valikuline) 
1- 3 vürtsitera (valikuline)
5-10 tera musta pipart
Peoga tillivarsi

VALMISTAMINE

  1. Koori kurgid ja viiluta.
  2. Lõika sibulad pooleks ja seejärel viiluta.
  3. Aseta kurgi ja sibula viilude segu suuremasse kaussi ja lisa kõik maitseained v.a äädikas. Sega hoolega ja lase tunnike toatemperatuuril seista. Selle ajaga eraldub kurkidest päris palju vedelikku.
  4. Vala kogu segu koos eraldunud vedelikuga potti ja pane keskmisel tulel kaane all keema. Lisa äädikas. Aeg ajalt segades jälgi millal kogu vedelik läheb keema. Segu ei tohiks keeta rohkem kui paar minutit, vaid ainult nii kaua, et kurgid on muutnud värvi kollakaks. Kauem keetmisel muutub kurk liiga pehmeks.
  5. Segu tuleb panna kuumalt purkidesse, lisada vedelik ja kaanetada.
  6. Võimalusel mähkida rätikutesse ja lasta toatemperatuuril jahtuda.

Tšillimoos/kaste

KOOSTISOSAD

300 g tšillipipart
500 g punast paprikat
3-4 küüslaugu küünt
400 g suhkrut (või moosisuhkrut)
1 tl soola 
1 tl magusat jahvatatud paprikat
1 tl tšillihelbeid
2 spl punase veini äädikat
1 spl oliiviõli (valikuline)

VALMISTAMINE

  1. Puhasta paprika ja tšillikaunad. Soovikorral eemalda tšilli seemned (mina jätsin alles, sest soovisin eriti vürtsikat kastet.)
  2. Haki tšilli, paprika ja küüslauk peeneks, lisa maitseained ja keeda saadud segu mõned minutid.
  3. Püreesta saadud segu käsimiksriga ja lase veel 15 min tasasel tulel keeda. Eemalda aeg ajalt tekkinud vaht.)
  4. Kuna tšillikaunad on erineva kangusega ja suhkur võtab vürtsikust oluliselt madalamaks, tuleks kastet valmimise ajal koguaeg maitsta ja lisada kõike mis tundub puudu olevat. Nii saab igaüks endale paraja kanguse ja magususega moosi valmistada.
  5. Soovi korral võib lisada maisitärklist, et kaste pakseneks moosiks - mulle meeldib pigem kastme kujul siis on seda eriti mõnus süüa koos riisigalettidega 😊.


Sarnased retseptid